Grecia a primit in anul 2000 aprobarea de a organiza Jocurile Olimpice din 2004, asa tara a avut la dispozitie numai patru ani pentru a se organiza, fata de sapte, cat de acordau in mod normal. Cu toate acestea, s-a dovedit a fi o gazda excelenta.

“Am fost un fel de minune, am aratat o Grecie diferita, una care s-a putut pregati in patru ani, si nu in sapte”, spune Angelopoulos, citata de CNN.

Aceasta a fost numita intre timp ambasador al tarii, de catre guvernul elen, si a lansat cartea “Drama mea greceasca”, in care descrie felul in care a reusit sa organizeze Olimpiada de vara, alaturi de o evaluare a crizei financiare pe care tara sa o traverseaza.

Intr-un interviu acordat CNN, Angelopoulos spune ca Grecia ar trebui sa foloseasca acele lectii invatate in timpul Olimpiadei ca sa isi imbunatateasca situatia din prezent, cand somajul in randul tinerilor este la 64%, tara depinde de bailout-uri din partea Uniunii Europene si masurile severe de austeritate paralizeaza consumul.

Criza nu a venit intamplator. Politicienilor le place sa arunce vina unul pe celalalt, dar ar trebui mai degraba sa ia aminte la felul in care ne-am descurcat in timpul Olimpiadei”, spune ambasadoarea.

Economia Greciei traverseaza cel de-al saselea an de recesiune, iar Angelopoulos critica nu doar felul in care politicienii au ales sa gestioneze situatia, ci este ingrijorata si de reputatia tarii in afara granitelor.

“Imaginea Greciei din lume este ca locuitorii sai sunt lenesi si nu muncesc. Ceea ce stiu eu despre Grecia este ca a reusit un miracol in organizarea Olimpiadei. Grecia pe care o cunosc eu este diferita de cea pe care o vad acum. S-a renuntat la realizari si impliniri, politicienii au renuntat la ele”, mai spune Angelopoulos, in varsta de 57 de ani, de profesie avocat si care a avut doua mandate in parlamentul elen.

Atena a construit numeroase proiecte de infrastructura, ca parte a pregatirii pentru jocurile olimpice din 2004. Printre acestea se numara un nou aeroport, o linie de tramvai, imbunatatirea a numeroase spatii publice si crearea unor baze sportive de ultima generatie. Cu toate acestea, multe dintre constructiile din acea perioada au fost apoi abandonate, golite si inchise.

Angelopoulos este de parere ca tara sa ar trebui sa faca planuri pe termen lung, nu doar pentru perioada imediat urmatoare, asa cum s-a intamplat cu proiectele abandonate dupa Olimpiada. Aceasta mai sustine ca grecii ar trebui sa revina la spiritul civic de atunci, ca sa poata sa depaseasca situatia economica grea din prezent.

Jocurile Olimpice sunt o oportunitate unica de a-i face pe oameni sa se angajeze in servirea unei cauze nobile. Nu avem o traditie pentru voluntariat in Grecia, dar atunci 165.000 de oameni si-au oferit ajutorul. Erau asemenea unei armate, apoi totul s-a pierdut. In aceste vremuri grele pentru Grecia, oamenii isi vand casele, isi vand masinile si nu isi mai permit sa isi tina copiii la facultate. Ce ar fi daca tot acel spirit civic si de voluntariat ar fi ramas in picioare? Lucrurile ar sta cu totul altfel”, e convinsa ambasadoarea.