In anul respectiv, tatal actualului emir al Qatarului, seicul Tamim bin Hamad Al Thani, si-a inlaturat de la putere propriul tata, pro-saudit, si a efectuat prima livrare de gaze naturale lichefiate, de la cel mai mare zacamant din lume, potrivit News.ro.

Zacamantul offshire North Field, unde se afla practic toate rezervele de gaze al Qatarului, este impartit cu Iranul, rivalul Arabiei Saudite.

Avutia acumulata din vanzarile de gaze a transformat Qatarul nu doar in cea mai bogata natiune din lume, cu un venit anual pe cap de locuitor de 130.000 de dolari pe an, ci si in cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate.

Atentia acordata gazelor diferentiaza Qatarul de producatorii vecini de petrol in Consiliul de Cooperare din Golf si a permis emiratului sa rupa dominatia Arabiei Saudite.

In schimb, Qatarul si-a dezvoltat propriile legaturi cu alte puteri, intre care Iranul, Statele Unite (Qatarul gazduieste Comandamentul Central al SUA) si, mai recent, cu Rusia.

Fondul suveran de investitii al Qatarului a convenit anul trecut sa investeasca 2,7 miliarde de dolari in grupul rus Rosneft.

Qatarul era un fel de stat vasal al Arabiei Saudite, dar s-a folosit de autonomia creata de averea adusa de gaze pentru a-si construi un rol independent. Restul regiunii a cautat o oportunite pentru a taia aripile Qatarului”, a aratat Jim Krane, cercetator la Baker Institute al Rice University in Houston, Texas.

Oportunitatea a venit cand presedintele american Donald Trump a vizitat recent Arabia Saudita si a facut apel la constiinta tuturor statelor pentru a izola Iranul.

Productia de gaze naturale a Qatarului nu este supusa restrictiilor OPEC

Productia de gaze naturale a Qatarului nu este supusa restrictiilor OPEC, cartelul petrolului dominat de Arabia Saudita. Noul emir al Qatarului, care a supravietuit unei tentative de lovitura de stat in 1996, nu a construit conducte care ar fi integrat Qatarul in pietele statelor vecine din Golf.

Doi oficiali guvernamentali din Qatar au acuzat in timpul unui proces al complotistilor loviturii de stat, in anul 2000, ca Bahrainul a ajutat la organizarea acesteia cu consimtamantul Arabiei Saudite, potrivit unui articol al BBC.

La momentul respectiv, statele bogate producatoare de petrol considerau gazele naturale drept fara valoare, bune pentru a fi injectate in puturile petroliere pentru a imbunatati ratele de extractie.

Singura conducta construita, proiectul Dolphin care conecteaza zacamantul North Field al Qatarului de Emiratele Arabe Unite si Oman, a functionat numai la jumatatate-doua treimi din capacitate. Contractele semnate in 2016 ar trebui sa completeze restul, dar majoritatea exporturilor de gaze ale Qatarului vor continua sa mearga pe piete din Asia si Europa.

Recent, cererea de gaze naturale lichefiate pentru a produce electricitate a crescut in statele din Golf.

Puterea pe care o are Qatarul in regiune irita statele vecine

Averea acumulata de Qatar din vanzarile de gaze a permis emiratului sa dezvolte politici externe care au ajuns sa irite statele vecine. Qatarul a sprijinit miscarea Fratii Musulmani in Egipt, Hamas in fasia Gaza si factiuni inarmate respinse de Emiratele Arabe si Arabia Saudita in Libia si Siria.

Gazele au platit si pentru reteaua globala de televiziune Al Jazeera, care in diferite momente a nemultumit majoritatea guvernelor din Orientul Mijlociu.

Mai mult decat atat, gazele au ajutat Qatarul sa promoveze o politica de angajament cu Iranul siit, pentru a-si asigura sursa bunastarii.

Frustarile regionale au fost amplificate in 2005, cand Qatarul a declarat un moratoriu pentru dezvoltarea viitoare a North Field, care ar fi furnizat o cantitate mai mare de gaze pentru exporturile locale.

Qatarul a explicat ca trebuie sa testeze cum raspunde zacamantul la exploatare, negand ca cedeaza la sensibilitatile Iranului, care a exploatat mai lent partea sa de zacamant. Moratoriul de doi ani a fost ridicat in aprilie, 10 ani mai tarziu, dupa ce Iranul a ajuns pentru prima oara la ritmul de extractie al Qatarului.

”Oamenii se intreaba ce asteapta sauditii sa faca Qatarul. Par sa doreasca ca emiratul Qatar sa cedeze complet, dar acesta nu va numi Fratii Musulmani o organizatie terorista, pentru ca nu este. Si nu va excomunica Iranul, pentru ar pune in pericol o relatie care este prea importanta pentru economia Qatarului”, a explicat Gerd Nonneman, profesor pentru relatii internationale si studii pentru regiunea Golfului in campusul din Doha al Georgetown University.

Banci din Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au oprit tranzactiile cu cele din Qatar

Unele banci din Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au oprit tranzactiile cu bancile din Qatar, cum ar fi scrisorile de credit, din cauza conflictului diplomatic din regiune, au declarat marti surse apropiate situatiei, transmite Reuters.

Bancile respective intarzie tranzactiile pana cand vor primi recomandari din partea bamcilor lor centrale despre cum sa trateze afacerile cu Qatarul.

Potrivit surselor, banca centrala din Emiratele Arabe Unite a cerut bancilor din tara sa isi detalieze expunerile la bancile din Qatar, iar banca centrala din Bahrain a luat o masura similara, stabilind ca termen ziua de joi pentru obtinerea informatiilor.

Banca centrala din Emiratele Arabe nu a raspuns solicitarilor pentru comentarii, iar oficialii bancii centrale din Bahrain nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Erdogan incerca sa dezamorseze tensiunile din Golful Persic

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat la telefon cu liderii din Qatar, Rusia, Kuwait si Arabia Saudita, pentru scaderea tensiunilor, au declarat surse prezidentiale, dupa ce puterile arabe au rupt legaturile cu Qatarul, pe care il acuza de sustinea militantilor islamisti, relateaza Reuters.

“Importanta pacii si stabilitatii regionale a fost subliniata in discutii, precum si importanta concentrarii pe calea diplomatiei si dialogului pentru scaderea tensiunilor actuale”, se arata intr-un comunicat al Turciei.

Dupa discutii intre Erdogan si presedintele rus Vladimir Putin, Kremlinul a anuntat ca cei doi lideri au facut apel la dialog si compromis.

Erdogan a vorbit si cu regele Salman, al Arabiei Saudite, precum si cu emirii Qatarului si Kuwaitului. Liderul de la Ankara a dat asigurari ca va continua contactele in acest dosar.

Arabia Saudita, Egiptul, Emiratele Arabe Unite si Bahrainul au rupt luni relatiile cu Qatarul, in cea mai profunda diviziune din regiune din ultimii ani. Turcia are relatii bune atat cu Doha, cat si cu mai multi dintre vecinii din Golf ai tarii. Vicepremierul turc Numan Kurtulmus le-a spus reporterilor luni ca Ankara vrea sa ajute la rezolvarea disputei.