Se estimează că piaţa monedelor virtuale din Coreea de Sud reprezintă 20% - 25% din piaţa globală, în funcţie de tranzacţii. În ţară există aproximativ 20 de burse valutare, cifra de afaceri lunară a principalei burse ridicându-se la 52,2 miliarde de dolari în decembrie.

Turbulenţele din cea de-a patra mare economie asiatică vin după ce pe plan global autorităţile nu au reuşit să reglementeze un activ al cărui valoare a urcat semnificativ în cursul anului trecut.

Ministrul Justiţiei, Park Sang-ki, a afirmat că Executivul de la Seul pregăteşte un proiect de lege ce prevede interzicerea tranzacţionării monedelor virtuale pe pieţele financiare locale.

Anunţul vine în urma unor discuţii susţinute cu alte agenţii guvernamentale, inclusiv Ministerul de Finanţe şi autorităţile de reglementare financiară, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei de la Seul.

Joi dimineaţa, moneda bitcoin se tranzacţiona la aproximativ 13.199 de dolari, după ce mai devreme ajunsese la 13.120 de dolari, cel mai scăzut nivel din data de 2 ianuarie 2018. Anul trecut, bitcoin a înregistrat un avans de 1.500%.

Nu este pentru prima dată când bitcoin înregistrează aceste fluctuaţii mari. În noiembrie 2017, moneda virtuală a pierdut aproape 30% din valoare în patru ani, de la 7.888 la 5.555 de dolari. Anterior, în luna septembrie, a pierdut 40%, de la 4.979 până la 2.972 dolari.

Spre deosebire de dolar sau euro, acest mijloc de plată nu este emis de o bancă centrală, ci creat în mod descentralizat de calculatoare care utilizează algoritmi complicaţi.

Băncile, care în cazul bitcoin nu mai joacă rolul clasic de intermediari în tranzacţiile financiare, critică în special lipsa de transparenţă în stabilirea preţului, precum şi aprecierea sa vertiginoasă, calificată drept "anormală" de guvernatorul Băncii Centrale a Japoniei, Haruhiko Kuroda.