Este prima reacţie a Beijingului după măsurile anunţate vineri de liderul de la Casa Albă. Aceasta survine în contextul puternicelor tensiuni bilaterale în jurul pandemiei COVID-19, a situaţiei musulmanilor uiguri din nord-vestul Chinei şi a comerţului bilateral.

Parlamentul chinez a votat săptămâna trecută în favoarea unei noi legi pentru securitate naţională la Hong Kong, despre care preşedintele american Donald Trump a afirmat vineri să este o tragedie pentru locuitorii din oraş şi că încalcă angajamentul Chinei de a proteja autonomia fostei colonii britanice.

Într-o declaraţie pe un ton ferm, Donald Trump a anunţat că SUA suspendă intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor chinezi care prezintă un "risc" potenţial pentru securitatea ţării.

De asemenea, miliardarul republican a cerut administraţiei sale să pună capăt măsurilor comerciale preferenţiale acordate Hong Kong-ului, pentru a denunţa o lege controversată privind securitatea naţională impusă de Beijing în teritoriul său autonom.

În plus, Donald Trump le-a cerut colaboratorilor săi să ancheteze asupra companiilor chineze listate în SUA.

"Orice afirmaţii sau acţiuni care dăunează intereselor Chinei se vor lovi de un contraatac ferm", a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

"China cere SUA să remedieze imediat aceste erori şi să renunţe la mentalitatea lor de Război Rece", a subliniat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Climatul este unul exploziv între Beijing şi Washington de câteva luni de zile, administraţia Trump acuzând cu regularitate guvernului chinez că a favorizat răspândirea pe planetă a noului coronavirus, notează AFP, preluată de Agerpres.

Acţiunile din Hong Kong au crescut însă cu peste 3%, luni, investitorii fiind încurajaţi că Trump nu a oprit imediat privilegiile speciale de care beneficiază Hong Kong-ul.

Indicele Hang Senk, al bursei din Hong Kong, a încheiat tranzacţiile de luni în urcare cu 3,56%, acesta fiind cel mai mare avans consemnat după 25 martie.