Putin s-a intalnit cu presedintele din Belarus, Alexander Lukasenko, si cu cel al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, in capitala kazaha Astana, pentru a discuta despre problemele economice cu care se confrunta cele trei tari, care sunt membre ale Uniunii Eurasiatice, un bloc politic si economic format din fostele republici sovietice.

Liderul rus a mai spus ca razboiul din Ucraina se va termina in curand adaugand: “Sper ca autoritatile de la Kiev vor aplica acordul de stopare a conflictului, semnat la Misk.”

Tratatul care prevede constituirea Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015. Noua organizatie internationala include Rusia, Armenia, Belarus si Kazahstan. Kirgizstanul urmeaza sa adere in mai.

Structura executiva a organizatiei - Comisia Economica Eurasiatica - are sediul la Moscova. Organizatia a adoptat principiul circulatiei libere a fortei de munca si vizeaza constituirea unei piete unice pentru constructii, retail si turism.

La inceputul anului, ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cizhov, afirma ca Uniunea Economica Eurasiatica este dispusa la dialog cu Uniunea Europeana in vederea constituirii unui spatiu economic comun.

"Planul nostru este sa initiem cat mai curand contactele oficiale intre Uniunea Europeana si Uniunea Economica Eurasiatica. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a vorbit despre acest lucru mai de mult. Sanctiunile impuse de UE Rusiei nu reprezinta un obstacol", a declarat Vladimir Cizhov.

"Cred ca logica ne indeamna sa exploram posibilitatea constituirii unui spatiu economic comun in regiunea eurasiatica, incluzand principalele tari vizate de Parteneriatul Estic (R.Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia si Ucraina, n, red.)", a adaugat diplomatul rus.

Intoarcerea la URSS

Ideea infiintarii unei uniuni economice, pe modelul UE, din care sa faca parte fostele republici sovietice, este mai veche, iar bazele sale au fost puse in 2011, cand presedintii Rusiei, Belarusului si Kazahstanului au semnat un acord la Moscova, prin care si-au “integrat” economiile de 2 trilioane de dolari.

Vom crea o uniune economica eficienta si de durata”, spunea presedintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Cele trei foste republici sovietice, care au, impreuna, o populatie de 170 de milioane de persoane, au creat astfel un singur spatiu economic, de la 1 ianuarie 2012.

Uniunea Eurasiatica, infiintata oficial in 2015, isi propune sa unifice economiile si monedele fostelor tari sovietice si sa adopte politici comune in ceea ce priveste migratia si regimul vizelor.

Este un proiect al presedintelui  rus Vladimir Putin, care a vorbit pentru prima data despre o astfel de uniune, sustinand ca un bloc economic format din fostele state sovietice ar ajuta la reducerea dezechilibrelor globale si ar duce la o integrare dincolo de “Marea Europa”.

Inca din 2011, presedintele kazah, Nursultan Nazarbayev, a cerut partenerilor sai sa reduca folosirea dolarului in schimburile comerciale si sa utilizeze mai mult monedele nationale, ceea ce va duce, la un moment dat, si la adoptarea unei monede comune a celei mai noi uniuni economice.