Pentru a stimula redresarea zonei euro si inflatia scazuta persistenta, Guvernele ar trebui sa se concentreze anul viitor pe investitii, reforme structurale si finante publice robuste.

Responsabilitatea pentru mai multe investitii o au statele care isi permit cel mai bine asta - Germania si Olanda - care beneficiaza, de asemenea, de pe urma reechilibrarii propriilor lor economii, se arata in raport.  

"Riscul unei cresteri reduse extinse si a inflatiei scazute in zona euro ar trebui compensata in special de statele care sunt mai bine plasate pentru a majora investitiile. Acesta este cazul Germaniei si Olandei, al caror excedent de cont curent ar urma sa ramana ridicat in urmatorii ani", apreciaza Comisia Europeana.  

Institutia considera ca un excedent de cont curent mai ridicat de 7% din PIB este excesiv, iar Germania a inregistrat deja un excedent de 7,8% din PIB anul trecut.  

Germania ar urma sa inregistreze un nivel record al excedentului de cont curent, de 8,7% din PIB, in 2015, de 8,6% din PIB in 2016 si de 8,4% din PIB in 2017.  

In cazul Olandei, nivelul este chiar mai ridicat, din 2012 excedentul de cont curent depaseste 10% din PIB si abia in 2017 ar urma sa se atenueze, la 9,6% din PIB.  

"Persistenta unor excedente semnificative de cont curent in tari cu necesitati de indatorare relativ scazute implica economii masive si dezechilibre in investitii, ceea ce va duce la o alocare gresita a resurselor", avertizeaza CE.  

Raportul vine pe fondul sporirii criticilor referitoare la politica economica a Germaniei, potrivit carora Berlinul nu face suficient de mult pentru a stimula cresterea interna.

In schimb, oficialii de la Berlin sustin ca avansul economiei reflecta competitivitatea companiilor germane in diferite sectoare si nu este ceva care poate fi ghidat de Guvern.  

Germania este cel mai mare exportator al lumii si a anuntat ca vrea sa-si calibreze investitiile suplimentare intr-un mod care sa nu necesite majorarea datoriei. Incepand din 2011, Germania detine titlul de tara cu cel mai mare excedent de cont curent din lume.  

De asemenea, Comisia Europeana apreciaza ca "statele cu relevanta sistemica", cum ar fi Italia si Franta, trebuie sa grabeasca adoptarea reformelor structurale dar Italia, care are un nivel ridicat al datoriei, sau Franta, cu deficit de cont curent, vor beneficia de cererea suplimentara care poate fi creata de statele care inregistreaza excedente.  

"O reducere a excedentelor in statele cu necesitati de indatorare relativ scazute ar aduce o imbunatatire necesara a cererii in zona euro si ar ajuta la atenuarea dezechilibrelor cu care se confrunta statele cu datorii ridicate", se arata in raport, transmite Agerpres.