In septembrie 2008, o panica imensa a cuprins Wall Street ca urmare a falimentului celei mai mari banci de investitii din SUAm ceva asemanator nemaiavand loc din perioada Marii Recesiuni.

Preturile caselor s-au prabusit, ipotecile au crescut, iar stalpii sistemului financiar al natiunii americane - bancile de investitii, in frunte cu Lehman Brothers, fondurile de economii, ca Washington Mutual sau asiguratorul AIG, precum si gigantii ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac au cazut ca piesele de domino
.
Toate acestea au dus la un indice industrial Dow Jones cu 5.000 de puncte mai slab si pierderea increderii americanilor intr-un sistem financiar care, pana atunci, parea solid.

Astazi, indicele Dow Jones si-a revenit la nivelurile de dinaintea crizei. Dar daca e sa ne uitam in urma, lectiile pe care le-am putea invata din ce s-a intamplat cu Lehman Brothers continua sa fie relevante si astazi, mai ales ca multe lucruri, in peisajul financiar, nu prea s-au schimbat de la debutul crizei.

CNN Money prezinta cinci invataminte pe care fiecare an de criza le-a oferit, dar si situatii concrete in care aceste situatii au fost speculate de investitori.

1.Nu investi intr-un singur sector

Institutiile care au incasat cele mai mari lovituri nu au fost niste start-up-uri, ci majoritatea dintre ele erau vechi de peste un secol. Produceau impreuna o treime din profitul si dividendele din piata, asa ca nu e de mirare ca multi isi facusera acolo depozite pentru retragerea la pensie.

Ce s-a mai intamplat in 2008:

16 octombrie: Intr-o luna in care fondurile de investitii suferisera pierderi de 71 miliarde de dolari, Warren Buffett a spus ca vrea sa cumpere actiuni la stat. Morala? Uneori e bine sa inoti impotriva curentului.

11 decembrie: Bernard Madoff este arestat in cea mai mare schema Ponzi si frauda financiara cunoscuta vreodata. Morala? Cand unele afaceri par prea bune ca sa fie adevarate, de obicei chiar sunt. In plus, nu e bine sa iti desemnezi un singur om care sa se ocupe de intreg portofoliul financiar.

2. Cumpara si ai grija de achizitiile tale, da rezultate

Cand Dow Jones a scazut dramatic in ziua de 9 martie 2009, actiunile si-au pierdut peste jumatate din valoare, asa ca s-ar parea ca investitorii care si-au retras banii si au vandut bunuri si obligatiuni au fost inspirati. Dar nu este asa. Cei care au avut rabdare sa astepte au avut in final mai mult de castigat, dupa ce a trecut furtuna.

Ce s-a mai intamplat in 2009:

Octombrie: Rata somajului atinge apogeul de 10%. Morala? Trebuie sa fii pregatit pentru situatii neprevazute. Pune deoparte banii de care ai avea nevoie pentru cheltuielile pe sase luni, sau chiar pe un an, daca ai peste 50 de ani. Sa gasesti un loc de munca este cu atat mai dificil, atunci ca nu mai esti in anii tineretii.

3. Nu intotdeauna cash-ul salveaza situatia

Fondurile de rezerva si alte asemenea institutii, care se prezinta ca o alternativa pentru depozitele in bani, au avut si ele de suferit in acea perioada. Nu are rost, in asemenea cazuri, sa iti asumi riscuri cu banii stransi pentru zile negre. Multi au facut greseala sa isi puna economiile in fonduri care promiteau castiguri imediate mari.

Ce s-a mai intamplat in 2010:

6 mai: Dow Jones pierde 1.000 puncte, din motive care au ramas un mister. O parte din vina a fost atribuita unei erori de sistem. Morala? Bursa nu este pentru oricine si in niciun caz pentru cei slabi de inger.

4. Diversificarea ajuta

In 2008, un singur tip de diversificare parea sa functioneze: mixul de baza intre detinerea de actiuni si obligatiuni. Trei ani mai tarziu, cand criza datoriilor a lovit puternic Europa, s-a dovedit ca diversificarea poate sa fie intr-adevar solutia traversarii crizei. Tocmai cand toata lumea credea ca investitorii ar trebui sa paraseasca batranul continent, actiunile si-au revenit. Cu un an in urma, acelasi lucru se intamplase pe piata din SUA si, in 2013, asta pare sa fie si situatia Japoniei. Sa iti imparti economiile global este o tactica buna. Nu exista o piata eminamente favorabila sau nefavorabila.

Ce s-a mai intamplat in 2011-2012:

5 august 2011: S&P taie ratingul AAA pentru Statele Unite, desi, in mod ironic, fusese cea mai buna saptamana din ultimii doi ani.

5. Bursa isi revine, oamenii nu

5 martie 2013: Dow Jones inchide la o cifra record, insa asta ii incalzeste prea putin pe cei care au fost nevoiti sa se retraga in ultimii cinci ani. Pentru unii, pierderile mari nu pot fi recuperate, chiar daca piata isi revine.

Ce s-a mai intamplat in 2013, pana acum:

22 mai: Comentariile presedintelui Fed, Ben Bernanke, imprastie teama ca banca centrala va reduce stimulentele economice de pe piata, prin intermediul carora banca centrala americana a oferit lichiditate in piata in ultimii ani.

11 iulie: Senatorii americani, in frunte cu Elizabeth Warren si John McCain, propun o lege care ar putea aduce sfarsitul celor mai mari banci. Morala? Nu exista “prea puternic ca sa se prabuseasca”.