Un avans a Produsului Intern Brut de 6,5% pe an ar reprezenta un ritm de crestere extraordinar pentru majoritatea tarilor, insa in cazul Chinei acesta este cel mai mic avans din ultimul sfert de secol, pe masura ce a doua economie a lumii se confrunta cu turbulente pe pietele financiare, incetinirea comertului mondial si eforturile destinate reducerii poluarii.

"Dezvoltarea tarii noastre se confrunta cu dificultati mai mari si mai numeroase si de acea trebuie sa fim pregatiti pentru o lupta dificila" a declarat Li Keqiang.

Pentru acest an, Beijingul mizeaza pe o crestere cuprinsa intre 6,5 si %, pe o inflatie de aproximativ 3% si o expansiune a masei montare de aproximativ 13%. In plus, tinta de deficit a fost majorata usor pana la 3% din PIB de la 2,3% din PIB anul trecut, desi multi analisti se asteptau pe o relaxare bugetara mai mare pentru a stimula cresterea economica. "Un deficit bugetar de 3% din PIB nu este suficient si ar trebui majorat", a apreciat economistul Yu Yongding.

Moody’s: Capacitatea autoritatilor de a aplica reforme credibile si eficiente este incerta

Pe de alta parte, agentia de evaluare financiara Moody's a inrautatit perspectiva ratingului aferent datoriei guvernamentale a Chinei, de la stabila la negativa, citand incertitudinile privind capacitatea autoritatilor de a implementa reforme economice, majorarea datoriei si scaderea rezervelor, transmite Reuters.

"Fara reforme credibile si eficiente, cresterea economiei chineze va incetini intr-un ritm mult mai accentuat deoarece povara datoriei ridicate afecteaza investitiile iar evolutiile demografice sunt nefavorabile. Datoria guvernamentala va creste mai accentuat decat ne asteptam in prezent", se arata in raportul Moody's.

Inrautatirea perspectivei ratingului a fost determinata de asteptarile privind continuarea diminuarii soliditatii fiscale a Chinei si declinul rezervelor valutare, care in ultimele 18 luni au scazut cu 762 miliarde de dolari. De asemenea, avertizeaza agentia, exista riscul subminarii credibilitatii autoritatilor din cauza implementarii incomplete sau a schimbarii directiei reformelor.

"Interventiile din ultimul an de pe pietele valutare si financiare au sugerat ca asigurarea stabilitatii financiare si economice este de asemenea un obiectiv, dar exista incertitudini considerabile privind prioritatile politice", mai apreciaza Moody's.

Desi Moody's estimeaza ca datoria guvernamentala se situa la doar 40,6% din PIB la sfarsitul lui 2015, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a previzionat in iulie ca nivelul datoriei corporatiilor a urcat deja la 160% din PIB in 2014, de la 120% din PIB in 2013.

Ritmul de crestere a economiei chineze a incetinit la 6,9% in 2015, cel mai slab ritm inregistrat de China dupa avansul de 3,9% raportat in 1990, a anuntat recent Guvernul de la Beijing, confirmand incetinirea celei de-a doua economii mondiale, in pofida cresterii sectorului serviciilor, care, pentru prima data in istorie, a reprezentat anul trecut mai mult de jumatate din PIB-ul tarii.