În același timp, economiile Statelor Unite şi Europei par să rămână în urmă, fiind probabilă o revenire în W, potrivit analiştilor intervievaţi de Business Insider, scrie News.ro.

Christophe Barraud, economist şef şi strateg în domeniul pieţelor la Market Securities a explicat că unul dintre motivele pentru care China şi-a revenit mai rapid decât Statele Unite este potenţialul mai mare de creştere reală a PIB-ului.

”Potenţialul de creştere reală a PIB este mult mai ridicat în China decât în economiile avansate. Potenţialul chinez este de aproape 6%, faţă de aproape 1,5% în cazul economiilor avansate”, a spus acesta.

Citește și: Cel mai scump aur din istorie. Prețul metalului galben expodează, pe fondul revenirii în forță a pandemiei pe Glob

”Cred că pentru Europa sau SUA ar fi aproape imposibil să ajungă la nivelul trimestrului patru din 2019 înainte de 2022”, a apreciat Barraud.

Pe ansamblul anului 2020, economia chineză se va contracta cu 1,2%.

Miguel Chanco, economist senior la Pantheon Macroeconomics a declarat pentru Business Insider: ”A doua jumătate a acestui an va fi foarte diferită de trimestrul al doilea. Creşterea va fi mai lentă, acum, când mare parte a economiei chineze a revenit acolo unde era înainte de COVID-19”.

Economia chineză a avansat cu 3,2% în trimestrul al doilea, în termeni anuali, şi cu 11% faţă de primul trimestru, depăşind aşteptările analiştilor.

Chanco anticipează însă că pe ansamblul anului 2020 economia chineză se va contracta cu 1,2%.

Analistul a explicat că China şi-a revenitmai rapid decât SUA şi Europa datorită măsurilor stricte luate la începutul crizei.

"Deoarece a durat ceva pentru ca virusul să fie adus sub control în Europa, va dura probabil mult mai mult pentru economiile respective (din Occident) să revină la ratele de creştere anterioare COVID-19”, a apreciat analistul.

Pentru Statele Unite, ambii economişti anticipează o redresare mai lentă, în formă de W.

Investitorii şi-au petrecut mare parte din luna iunie întrebându-se dacă Statele Unite se îndreaptă spre o redresare rapidă, în V, dar speranţele au scăzut după revenirea la creştere a numărului de cazuri de infecţii cu noul coronavirus.

Potrivit previziunilor din vara anului 2020, publicate de Comisia Europeană, blocul cmunitar va avea o contracție de 8,3% în 2020, urmată de o creștere cu 5,8% în 2021. Așadar, în 2020 contracția va fi semnificativ mai mare de 7,7%, cifra estimată pentru zona euro, și de 7,4%, cifra estimată pentru UE în ansamblul său în previziunile din primăvară. De asemenea, creșterea va fi în 2021 ceva mai puțin solidă decât s-a previzionat în primăvară.

Economia României va înregistra anul acesta o scădere semnificativă, de 6%, conform previziunilor economice din vara anului 2020, publicate marţi de Comisia Europeană, un nivel similar cu cel previzionat în mai de Executivul comunitar. Pentru 2021, CE estimează un avans al PIB-ului României de 4%, faţă de o creştere de 4,2% prognozată în mai.

Și Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, deoarece efectele negative ale pandemiei sunt mai accentuate decât s-a anticipat, arată cel mai nou raport "World Economic Outlook".

Dacă în aprilie FMI estima că economia globală va înregistra în 2020 un declin de 3%, conform noilor previziuni instituţia financiară internaţională se aşteaptă la o contracţie de 4,9% în 2020. În 2021, economia globală ar urma să înregistreze un avans de 5,4%, faţă de 5,8% previzionat în aprilie.

FMI se aşteaptă la o contractare de 8% a economiei SUA în acest an, urmată de o creştere de 4,5% anul viitor, în timp ce zona euro ar urma să înregistreze un declin de 10,2% în 2020 şi un avans de 6% în 2021.

Pentru economiile emergente şi în curs de dezvoltare din Europa (unde este inclusă România), FMI se aşteaptă la o contractare de 5,8% în acest an, urmată de o creştere de 4,3% anul viitor.