Declaratia ministrului Ann Linde demonstreaza ca pana si aliati de nadejde, cum este Suedia, prefera sa se pozitioneze mai aproape de UE in loc sa riste sa slabeasca Uniunea printr-o atitudine prea permisiva fata de Marea Britanie.

"Am prefera sa avem cele mai stranse relatii posibile cu Marea Britanie. Insa si mai important este ca UE sa functioneze la capacitate optima si cu eficienta maxima", a spus oficialul de la Stockholm. "Daca Marea Britanie va alege sa renunte la libera circulatie a persoanelor, sa nu contribuie la bugetul UE si sa nu respecte deciziile Curtii Europene de Justitie, asta nu ar fi o metoda viabila de a derula negocierile. Noi nu vom face opinie separata in cadrul celor 27 de state membre, spunand ca asta e o idee buna. De altfel, sunt surprinsa de solidaritatea din interiorul blocului comunitar. Este intensa. Cred ca exista o viziune comuna a tuturor celor 27 de state membre cu privire la cum se va desfasura intregul proces. Scopul nostru este ca Uniunea de 27 de state sa ramana cat se poate de eficienta. Asta urmarim in aceste negocieri", a subliniat ministrul Linde.

Un oficial UE implicat in pregatirea negocierilor cu Londra a declarat, pentru Reuters, ca este surprins ca aliati obisnuiti ai Regatului, cum ar fi Polonia, Olanda si statele nordice, nu sustin ideea unui asa numit 'soft Brexit' pentru a raspunde preocuparii britanicilor fata de imigratie permitandu-le, totodata, accesul pe piata libera a serviciilor si capitalurilor.

Opinia ministrului Linde difera insa de cea a ministrului finantelor, Magdalena Andersson. La inceputul lunii, aceasta declara ca "din punctul nostru de vedere, cu cat iesirea Marii Britanii din UE decurge mai lejer, cu atat mai bine".