Potrivit anunţului Trezoreriei, suma totală va fi de 2.999 de miliarde de dolari.

”Creşterea împrumuturilor... este determinată în primul rând de impactul epidemiei de COVID-19, inclusiv de cheltuielile produse de noua legislaţie pentru asistarea populaţiei şi a afacerilor, modificările fiscale, inclusiv amânarea plăţii impozitelor din perioada aprilie-iunie până în iulie şi creşterea balanţei de numerar asumate pentru sfârşitul lunii iunie de către Trezzorerie”, a anunţat instituţia într-un comunicat, potrivit News.ro.

Pe lângă aceste împrumuturi, Trezoreria mai anticipeză altele, de 677 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea. Împrumuturile din primul trimestru s-au ridicat la 477 de miliarde de dolari.

Începând din 1 martie, datoria naţională a Statelor Unite a crescut cu 1.500 de miliarde de dolari, respectiv cu 6,4%, la 24.900 de miliarde de dolari.

Deficitul bugetar din primele şase luni ale anului fiscal, încheiat în martie, a totalizat 744 de miliarde de dolari, fiind pe cale să eclipseze cel mai mare deficit din istoria SUA.

Economia americană a înregistrat în primele trei luni ale acestui an cea mai gravă contracţie de după criza financiară globală din 2008, ca urmare a măsurilor de izolare destinate să împiedice propagarea noului coronavirus.

Potrivit unei estimări preliminare publicate, săptămâna trecută, de Departementul american al Comerţului, în perioada ianuarie-martie 2020 Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere de 4,8% în ritm anual, după un avans de 2,1% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Este vorba de cea mai importantă contracţie economică înregistrată de SUA după trimestrul patru 2008, în cel mai grav moment al crizei financiare mondiale. În plus, contracţia din perioada ianuarie-martie 2020 a pus capăt unui deceniu de creştere economică, cea mai lungă perioadă de expansiune înregistrată vreodată de economia americană.

Cu toate acestea, analiştii avertizează că această estimare nu reflectă impactul deplin al pandemiei de Covid-19 deoarece multe restricţii au fost introduse abia în luna martie. Între timp, 26 de milioane de americani au depus cereri pentru acordarea de ajutoare de şomaj iar activitatea economică şi încrederea consumatorilor au înregistrat un declin fără precedent. În aceste condiţii, există analiştii care se aşteaptă ca cea mai mare economie a lumii să se contracte cu 30% în perioada aprilie-iunie 2020.

"Economia este în cădere liberă, am putea să vedem ceva mult mai rău decât o gravă recesiune", a avertizat Sung Won Sohn, profesor de economie la Universitatea Loyola Marymount University din Los Angeles. "Este prematur să vorbim de o revenire la acest moment, vom vedea foarte multe falimente ale unor afaceri mici şi mijlocii", a adăugat Sung Won Sohn.

Congresul SUA a aprobat un pachet de măsuri în valoare de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari iar Rezerva Federală a redus dobânda de politică monetară la un nivel apropiat de zero şi de asemenea şi-a extins rolul de bancher de ultimă instanţă.