Acestia vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depasesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% daca va fi nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii, potrivit unor clarificari prezentate marti de banca centrala din Cipru, care reconfirma astfel unele informatii publicate anterior. 

22,5% din fondurile care depasesc 100.000 de euro in conturile constituite la Bank of Cyprus vor fi inghetate timp de 90 de zile, pana cand se va decide daca este nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii. 

Sumele preluate in vederea salvarii Bank of Cyprus vor fi convertite automat in actiuni cu drept de vot si dividende la banca, la un pret inca necunoscut.  Restul fondurilor din conturi, reprezentand aproximativ 40% din sold, vor fi inghetate pentru o perioada din considerente de lichiditate, dar vor continua sa acumuleze dobanda obisnuita plus 10 puncte de baza (0,1 puncte procentuale), potrivit anuntului publicat marti de banca centrala din Cipru, transmite Mediafax.

Banii vor fi folositi in cadrul procedurii de "bail-in" (salvare din resurse proprii) derulata la Bank of Cyprus in urma acordului de finantare externa de 10 miliarde euro incheiat de guvernul cipriot cu guvernele din zona euro si FMI. 

Guvernatorul bancii nationale din Cipru, Panicos Demetriades, a declarat ca scutirea unor deponenti de la aceasta masura ar putea conduce la pierderi mai mari pentru alti clienti, potrivit Cyprus Mail. 

Guvernul a decis sa faca exceptii pentru mai multe grupuri de deponenti, precum municipalitatile, organizatiile caritabile, institutiile de invatamant si companiile de asigurari. 

"Contributia din depozitele negarantate creste cu fiecare exceptie suplimentara", a declarat Demetriades in timpul audierilor din Comisia pentru finante a parlamentului cipriot.  Parlamentarii au fost instiintati de catre guvernator ca procentul final al pierderilor din depozitele negarantate de la Bank of Cyprus va fi cunoscut in luna septembrie. 

Guvernul cipriot a introdus la sfarsitul lunii martie restrictii asupra tranzactiilor financiare si circulatiei capitalului, premiera in zona euro, pentru a preveni retrageri masive de bani de la banci. 

Ce se intampla la sucursala din Romania

Bank of Cyprus este prezenta si in Romania printr-o sucursala supravegheata de banca centrala din Cipru. Depozitele constituite la Bank of Cyprus Romania sunt garantate de guvernul din Cipru pana la pragul de 100.000 de euro. 

Activitatea sucursalei din Romania a fost suspendata temporar incepand de la 1 aprilie, initial timp de sapte zile, potrivit deciziei Bancii Centrale a Republicii Cipru, pentru a identifica o solutie de vanzare a sucursalei de la Bucuresti. Perioada a fost prelungita pe 8 aprilie cu inca doua saptamani, pentru a se putea incheia un acord de preluare cu unul dintre ofertantii dispusi sa cumpere banca.

Negocierile urmau sa inceapa luni, a precizat duminica banca. 

Banca Comerciala Romana, controlata de grupul austriac Erste, a declinat interesul pentru preluarea sucursalei din Romania a Bank of Cyprus, iar potrivit unor surse din piata bancara, Raiffeisen Bank si-ar fi retras oferta.  Un alt nume vehiculat pentru preluarea Bank of Cyprus este Banca Transilvania, care ar fi depus saptamana trecuta o oferta neangajanta. 

Pana la redeschiderea sucursalei BoC si agentiilor acesteia din Romania, clientii pot folosi reteaua de ATM-uri, iar pentru necesitati deosebite sunt invitati sa contacteze call-center-ul sucursalei bancii. 

Bank of Cyprus detine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar romanesc, reprezentand aproximativ 600 milioane euro. Depozitele constituite la banca se situeaza la aproximativ 200 de milioane de euro. 

Cipru a ajuns la o intelegere cu autoritatile din Grecia si Marea Britanie pentru preluarea sucursalelor Bank of Cyprus si Popular Bank (Laiki) din aceste state. Popular Bank a fost desfiintata si divizata in cadrul acordului incheiat de guvernul cipriot cu statele din zona euro si FMI, depozitele mai mici de 100.000 de euro fiind transferate la Bank of Cyprus.  Laiki este prezenta in Romania prin subsidiara Marfin Bank Romania.