“Nu am spus niciodată că ţara va muri de foame, nu este cazul. Dar vor exista penurii”, a declarat la BBC Tim Rycroft, un responsabil al Food and Drink Federation, care reprezintă 7.000 de întreprinderi, scrie Agerpres.

„Considerăm că vor exista perturbări grave care vor continua timp de săptămâni sau luni după plecarea noastră din UE. Este posibil ca ele să fie uşor atenuate de constituirea unor rezerve în cursul primelor săptămâni, dar cu alimente proaspete aceasta nu poate dura foarte mult timp”, a subliniat el.

În cazul unui 'no deal', UE a informat că va institui imediat controale vamale, inspecţii privind securitatea alimentară şi verificări ale standardelor europene la frontiera sa cu Regatul Unit, ceea ce suscită temeri cu privire la dificultăţile care pot apărea în aprovizionarea cu alimente în Marea Britanie.

Tim Rycroft a apreciat de asemenea că 31 octombrie, data la care Brexitul ar urma să devină efectiv, este probabil cea mai 'rea dată' pentru sectorul alimentar. Odată cu apropierea Crăciunului, magazinele vor fi deja pline, iar întreprinderile ar putea întâmpina dificultăţi în a-şi constitui rezerve, a spus el.

Scotland Yard: Siguranţa şi securitatea Regatului vor avea de suferit

Pe de altă parte, şeful Departamentului antiterorist din cadrul Scotland Yard, Neil Basu, a avertizat că siguranţa şi securitatea Regatului Unit vor avea de suferit în cazul unui Brexit fără acord şi niciun fel de planificare sau pregătiri nu poate elimina acest risc.

Neil Basu a spus că în cazul unui Brexit fără acord se vor pierde mijloace importante de combatere a infracţionalităţii.

“Putem limita efectele negative, dar ele ar fi sisteme mai lente. Acele sisteme şi instrumente au fost dezvoltate în Uniunea Europeană pentru motive foarte bune. Ele au fost foarte bune. Noi tocmai am subscris la schimbul de date biometrice. Într-un scenariu de Brexit fără acord, am pierde toate acestea. Ar trebui să renegociem”, a subliniat oficialul britanic într-un interviu în care a atras, de asemenea, atenţia că sporirea personalului poliţiei şi al serviciilor de securitate nu mai este suficientă pentru combaterea terorismului.

Principalele trei avantaje care s-ar pierde printr-un Brexit fără acord sunt accesul rapid la informaţii prin baza de date a Sistemului de Informaţii Schengen II, datele privind numele pasagerilor şi capacitatea de a folosi mandatul de arestare european.

''S-ar crea un risc imediat de a putea veni în această ţară oameni care sunt infractori ce au comis fapte grave sau chiar persoane date în urmărire, fără ca noi să avem cunoştinţă de asta. Se creează un risc'', a adăugat Neil Basu.

Un Brexit fără acord ar însemna ca Regatul Unit să revină la Convenţia europeană privind extrădarea, semnată în 1957, conform căreia extrădarea unui suspect ar putea dura chiar câţiva ani, comparativ cu şase săptămâni, cât durează prin folosirea mandatului de arestare european.

Probabilitatea unui Brexit abrupt şi fără acord a crescut puternic odată cu venirea la putere a lui Boris Johnson. Noul şef al guvernului britanic a promis că ţara sa va părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie, indiferent dacă se va încheia sau nu un acord cu Bruxellesul.