In ziua de azi, cei mai multi oameni de afaceri sustin ca internetul reprezinta solutia celor mai mari probleme cu care se confrunta omenirea. Este si ideea care a stat la baza propunerii lui Mark Zuckerberg pentru gasirea unui plan de interconectare online a planetei, idee pe care insa Bill Gates nu o vede deloc prioritara.  

Seful Facebook spunea ca aceasta este “una dintre cele mai mari provocari ale generatiei noastre”, dar intrebat daca o conexiune globala este mai importanta decat, spre exemplu, gasirea unui vaccin pentru vindecarea malariei, Gates nu si-a ascuns iritarea: “Sa fie prioritara? Este o gluma”.  

Sa luam cazul acesta cu vaccinul impotriva malariei. Oare ce e mai important, conectivitatea sau vaccinul? Daca voi credeti ca raspunsul e conectivitatea, foarte bine. Eu nu”, a adaugat al doilea cel mai bogat om al planetei, intr-un interviu pentru Financial Times.

Bill Gates, in varsta de 58 de ani, a renuntat in urma cu patru decenii la facultate si si-a cladit o avere producand calculatoare si software-uri. Desi acum este casatorit si are copii mari, nu si-a pierdut deloc din pasiunea pe care o avea in tinerete.  

Inovatia este un lucru bun. Conditia umana, lasand la o parte bioterorismul si alte cateva lucruri, se imbunatateste datorita inovatiei. Dar, in timp ce tehnologia este minunata, ea nu poate ajunge la oamenii care intampina cele mai mari greutati, in niciun caz in intervalul de timp scurt pe care ni l-am dori”, spune Gates.  

Al doilea miliardar al lumii, potrivit topului Forbes, si-a mai exprimat aceasta parere si in 2005, intr-o discutie cu jurnalistul Thomas Friedman, de la New York Times. Friedman era, la acea vreme, pe cale sa publice cartea "Pamantul este plat", in care vorbea despre intrarea Chinei si a Indiei pe pietele globale, datorita Internetului.  

Foarte bine, du-te si viziteaza acele centre din Bangalore, dar du-te naiba si cinci kilometri langa, sa il vezi pe cel care traieste fara toaleta, fara apa curenta. In topul nevoilor lumii, computerele nu se afla printre primele cinci”, spune Gates.  

Aceste convingeri sunt cele care l-au facut pe Bill Gates sa se implice activ in prevenirea unor probleme de interes major, precum decesurile infantile din tarile in curs de dezvoltare sau educatia din SUA, prin numeroase actiuni caritabile. Cofondatorul Microsoft spune ca nu intelege de ce miliardarii lumii prefera sa faca donatii pentru construirea muzeelor, cand sanatatea si domeniul medical au nevoie de atatea investitii.  

Gates doneaza, anual, patru miliarde de dolari, prin intermediul fundatiei ridicate impreuna cu sotia sa, Melinda. Cea mai mare parte din bani este orientata catre imbunatatirea sistemului de sanatate si lupta impotriva saraciei din tarile emergente, prin plata vaccinurilor impotriva bolilor infectioase. Suma este aproape jumatate din cat a cheltuit tot guvernul american in 2012 pentru actiuni in domeniul sanatatii globale.