Aceasta va fi cea de-a patra bancnota din seria “Europa”, dupa cea de 5 euro care a intrat in circulatie in luna mai 2013, urmata la sfarsitul lunii septembrie 2015 de noua bancnota de 10 euro, iar in luna noiembrie 2015 de noua bancnota de 20 euro.

"Noi - Eurosistemul si partenerii nostri din sector - am demarat din timp preparativele pentru introducerea noii bancnote de 50 euro, pentru a asigura ca firmele sunt pregatite, astfel incat cetatenii sa poata utiliza pretutindeni fara probleme noile bancnote incepand cu data intrarii lor in circulatie", a declarat seful Directiei bancnote a BCE, Ton Roos.

Bancnota de 50 de euro este cea mai utilizata dintre toate cupiurile bancnotelor euro. Numarul bancnotelor de 50 de euro se ridica la peste 8 miliarde, reprezentand aproximativ 45% din totalul bancnotelor aflate in circulatie.

Incepand cu luna aprilie, bancile centrale nationale din Eurosistem au oferit fabricantilor de echipamente in domeniul bancnotelor posibilitatea efectuarii de teste cu noua bancnota de 50 de euro in cladirile bancilor centrale nationale. Totodata, din iulie, acestea vor pune la dispozitia fabricantilor de echipamente in domeniul bancnotelor interesati si a altor parti terte relevante, sub forma de imprumut, noile bancnote de 50 de euro in vederea testarii la sediile proprii si in locurile in care se afla echipamentele.

Bancnotele din seria "Europa" cu denominari mai mari (100 de euro si 200 de euro) vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani insa nu si bancnotele de 500 de euro, in conditiile in care recent BCE a decis sa opreasca tiparirea acestor bancnote. In paralel, actualele bancnote euro, emise in luna ianuarie 2002, vor fi retrase treptat din circulatie.

BCE este responsabila de emiterea de monede si bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea monedelor si bancnotelor revine bancilor centrale nationale.