Acest ''program de scutire în faţa pandemiei'' va fi aplicat până la sfârşitul anului, a precizat instituţia într-un comunicat difuzat la încheierea unei teleconferinţe a consiliului guvernatorilor.

Aceste plan se adaugă la un prim pachet de 120 de miliarde de euro deblocat deja pentru a contracara efectele epidemiei, potrivit Agerpres.

Totodată, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut, joi, statelor din UE să prelungească ajutorul excepţional al Băncii Centrale Europene (BCE) pentru economie printr-o ''mai mare solidaritate financiară în zona euro''.

"Sprijin complet pentru măsurile excepţionale luate în această seară de BCE", a scris Macron pe Twitter, reacţionând la deblocarea a 750 de miliarde de euro de către BCE ca răspuns la criza declanşată de epidemia de coronavirus.

''Depinde de noi statele europene să fim acolo prin intervenţiile noastre bugetare şi o solidaritate financiară mai mare în zona euro. Ţările noastre şi economiile noastre au nevoie de aceasta'', a adăugat el, fără a preciza prin ce mecanisme ar putea fi consolidată această ''solidaritate financiară''.

Cele 19 state din zona euro sunt legate printr-un Mecanism european de stabilitate creat ca răspuns la criza datoriilor publice de la începutul anului 2010.

Acest fond îşi are resursele pe piaţa datoriei publice pentru a acorda apoi împrumuturi, în anumite condiţii, ţărilor membre care întâmpină dificultăţi economice şi bugetare.