Persoane apropiate situatiei au declarat si ca bancile centrale nationale din zona euro au inceput sa cumpere obligatiuni germane, italiene, franceze si belgiene. 

Preturile obligatiunilor au crescut in urma operatiunilor, iar randamentul obligatiunilor germane pe termen de 10 ani a scazut cu 0,05 puncte procentuale, la 0,35%, aproape de un minim record de 0,283% atins pe 26 februarie. 
Randamentul obligatiunilor italiene cu scadenta la 10 ani a coborat cu 0,03 puncte, la 1,29%. 

"Achizitiile de obligatiuni au efectul asteptat, piata este foarte optimista. Asteptam ca randamentele sa scada puternic", a declarat Michael Leister, analist la Commerzbank in Frankfurt. 

BCE a anuntat pe o postare pe Twitter ca a inceput achizitiile de obligatiuni, impreuna cu bancile centrale nationale. 

In asteptarea lansarii programului BCE in valoare totala de 1.100 miliarde de euro, randamentele obligatiunilor statelor din zona euro au atins deja minime record. 

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat saptamana trecuta ca masurile vor genera cea mai rapida crestere economica a zonei euro din ultimii sapte ani si vor contribui la apropierea inflatiei de tinta institutiei de aproape 2%.

La sase ani dupa ce Fed a inceput programul de relaxare cantitativa in SUA, consiliul guvernatorilor BCE s-a angajat ca din 9 martie banca incepe primele achizitii din programul de 60 de miliarde de euro/luna,.

"Decizile privind politica noastra monetara au functionat. Vedem ca obiectivele pe care ni le-am propus sunt gradual atinse”, a declarat Draghi, saptamana trecuta.

In urma anuntarii datei de incepere a achizitiilor de obligatiuni de catre BCE, euro s-a apreciat de la 1,1064 dolari pe unitate la 1,1087 dolari pe unitate.

A pierdut insa avansul dupa declaratia lui Draghi privind achizitia de obligatiuni cu randamente negative, atingand un nou minim al ultimilor 11 ani, de 1,1005 dolari pe unitate.

Adoptarea acestor noi masuri de achizitii de active este justificata de obiectivul BCE de mentinere a stabilitatii preturilor, in conditiile in care dobanda de politica monetara a ajuns la nivelul minim record de 0,05%.

Preturile de consum din zona euro au scazut in februarie pentru a treia luna consecutiv, rata anuala a inflatiei situandu-se la -0,3%, potrivit Eurostat. In ianuarie, preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,6% comparativ cu aceeasi luna din 2014, consemnand cel mai important declin de la infiintarea zonei euro, in 1999, pana in prezent.

Un nivel similar al inflatiei, de -0,6%, s-a mai inregistrat in zona euro doar in iulie a anului 2009, in timpul recesiunii economice. BCE are o tinta de inflatie de putin sub 2%.

Potrivit MarketWatch, achizitiile de obligatiuni vor fi proportionale cu datoriile fiecarui stat din zona euro, iar bancile centrale nationale vor avea responsabilitatea pentru pierderile posibile generate de propriile obligatiuni guvernamentale.

In cadrul noilor achizitii de obligatiuni care vor fi efectuate de BCE, obligatiunile guvernamentale vor avea o pondere de 12%, restul urmand sa fie achizitii de obligatiuni acoperite si titluri garantate prin active. Totodata, achizitiile BCE nu vor depasi 25% din valoarea unei emisiuni realizate de un stat al zonei euro.

Desi programul ar urma sa se incheie in septembrie 2016, masurile ar putea fi mentinute si dupa acest moment daca inflatia nu atinge nivelul urmarit, a mentionat seful BCE. Draghi se asteapta totusi ca inflatia sa accelereze spre sfarsitul anului 2015.

Masurile de relaxare cantitativa, care presupun tiparirea de euro pentru achizitia de obligatiuni suverane, sunt menite sa stimuleze economia din zona euro si sa conduca la accelerarea inflatiei spre banda tintita de institutie, de circa 2%. Inflatia din regiune a trecut in teritoriu negativ in decembrie, cu un declin al preturilor de 0,2%.