Multe guverne din toata lumea analizeaza cum sa reglementeze si sa clasifice bitcoin, a carei valoare a atins in iunie un nivel record de aproape 3.000 de dolari pe unitate.

In luna aprilie, guvernul japonez a recunoscut bitcon ca mijloc legal de plata, in cadrul eforturilor de a se folosi de tehnologia financiara pentru a stimula economia.

”Bitcoin duce lipsa de un lucru care face o moneda buna, si anume stabilitatea. Bitcoin face obiectul speculatiilor”, a afirmat Nowotny intr-un interviu acordat cotidianului austriac Kleine Zeitung, publicat miercuri.

Ca si alte monede virtuale, bitcoin nu este reglementata de o autoritate guvernamentala, precum o banca centrala. In schimb, tranzactiile cu bitcoin sunt inregistrate pe mii de computere din intreaga lume, care mentin evidenta si valideaza tranzactiile, tehnologie cunoscuta sub numele de blockchain.

Citeste si: Cine a investit 1.000 de dolari in bitcoin in 2010 are in prezent 35 de milioane

Investitorii au inceput sa aprecieze tehnologia, pentru performantele explozive si potentialul de concura cu aurul si banii emisi de guverne, ca mijloc de pastrare a valorii.

Bitcoin a scazut cu 20% de la nivelul record atins in iunie, dar in ultimul an s-a apreciat cu 245%.

BCE nu va interzice bitcoin, dar oamenii trebuie sa cunoasca riscurile, a mai spus Nowotny.

Bitcoin poate fi tranzactionata la fel ca actiunile si obligatiunile. A devenit totodata un mijloc de plata pentru unii retaileri, un mijloc de transfer de fonduri fara a fi nevoie de o terta parte.

BCE ”face experimente” cu aceeasi tehnologie din spatele bitcoin, dar are nevoie de mai multe cercetari inainte de a o adopta”, a declarat in aprilie Yves Mersch, membru in board-ul executiv al BCE.