"Aceasta lege ofera administratiei competente suplimentare (pentru a impune sanctiuni) care ar putea fi folosite daca circumstantele le-ar cere", a anuntat Obama.

Presedintele american si-a aratat vointa de a continua sa coopereze strans cu aliatii si partenerii europeni, "pentru a raspunde evolutiei situatiei din Ucraina".

"Vom continua sa reevaluam si sa ne adaptam sanctiunile in functie de atitudinea Rusiei", a adaugat el. 

Obama a indemnat din nou Moscova "sa puna capat ocupatiei si tentativei sale de anexare a Crimeei si sa inceteze sa-i sutina pe separatistii din estul Ucrainei". 

Presedintele a reamintit, intre altele, ca Statele Unite sunt gata sa anuleze sanctiunile daca Rusia "ia masurile necesare", si anume respectarea Acordurilor de la Minsk si solutionarea durabila a conflictului din Ucraina. 

Obama a afirmat in repetate randuri ca impunerea unor sanctiuni americane suplimentare in lipsa unei coordonari cu Uniunea Europeana este contraproductiva.

Sanctiunile impotriva Rusiei raman "inevitabile", afirma Angela Merkel

La randul sau, cancelarul german, Angela Merkel, a insistat joi ca suveranitatea Ucrainei ramane un obiectiv pentru Europa si a asigurat ca sanctiunile impotriva Rusiei raman "inevitabile" pana cand acest obiectiv va fi indeplinit, relateaza AFP. 

"Obiectivul actiunii noastre este si ramane o Ucraina suverana si unita teritorial, care sa-si poata decida viitorul", a declarat Angela Merkel, in Bundestag. 

Merkel a insistat, de asemenea, ca Europa este in continuare interesata sa mentina dialogul cu Moscova, iar obiectivul este "cooperarea europeana in materie de securitate cu Rusia, nu impotriva Rusiei".

"Pana cand acest obiectiv va fi atins (...) sanctiunile raman inevitabile", a subliniat Merkel. 

Ea a reafirmat ca nu este avuta in vedere o solutie militara pentru conflictul ucrainean si a pledat pentru sustinerea politica si economica a Ucrainei, care, la randul sau, trebuie sa-si "modernizeze economia, sa consolideze statul de drept si sa combata coruptia". 

Federica Mogherini ii recomanda lui Vladimir Putin o "schimbare radicala" de atitudine 

Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a declarat tot joi ca asteapta o "schimbare radicala" de atitudine din partea presedintelui rus, Vladimir Putin, notand ca problemele financiare din Rusia "nu sunt o veste buna" pentru Europa.

"Lumea nu a mai fost niciodata atat de periculoasa si de dificila cum este acum", crede Mogherini, pledand pentru o "relatie constructiva" cu Rusia pentru confruntarea cu actualele crize, in principal cu cea din Ucraina.  "Trebuie sa dezvoltam o strategie solida si responsabila cu Rusia", a adaugat Mogherini. 

Criza financiara din Rusia, pe care Vladimir Putin a atribuit-o partial sanctiunilor occidentale, "nu este o veste buna, nici pentru cetatenii rusi, nici pentru Ucraina, nici pentru Europa sau pentru restul lumii", a incheiat Mogherini.