Spania s-a confruntat din 2008 atat cu criza financiara internationala, cat si cu spargerea unei bule speculative imobiliare.

Banca centrala a inceput sa publice din 2013 date referitoare la locuintele confiscate, initial in baza unei investigatii la banci, iar ulterior le-a obligat sa raporteze periodic date.

Bancile, care au primit in 2012 un ajutor european de peste 40 de miliarde de euro, au confiscat anul trecut 49.694 de locuinte, din care marea majoritate, respectiv 38.961, au fost locuinte principale, iar restul resedinte secundare sau pentru inchiriat.

In 21.521 de cazuri, proprietarii au renuntat voluntar la proprietatile detinute, in cadrul unei proceduri de cedare catre banca a acestora pentru stingerea datoriilor.

Bancile au recurs la justitie pentru recuperarea a 28.173 de locuinte, cu 18,5% mai multe fata de 2012, care in majoritatea cazurilor, respectiv 26.113, erau deja goale.

"In 2012 si 2013, peste 100.000 de familii si-au pierdut locuintele", se arata intr-un comunicat al asociatiei clientilor bancilor.

Datele scot in evidenta ca criza ipotecara continua si sute de mii de familii continua sa fie victimele legislatiei spaniole injuste, in acest domeniu, potrivit asociatiei.

In ultimii ani, evacuarea proprietarilor si locatarilor supraindatorati a provocat indignare in Spania, mai ales in urma mai multor sinucideri ale unor persoane aflate pe punctul de a fi scoase in strada.

Spania, a patra mare economie din zona euro, a suferit doua recesiuni in cinci ani, iar somajul a atins in primul trimestru un maxim istoric de 25,93%, chiar daca tara a intrat pe drumul redresarii. In primul trimestru, economia spaniola a inregistrat o crestere de 0,4%.