"Avem nevoie de o abordare globală", a declarat el la o conferinţă de presă după reuniunea miniştrilor Economiei şi Finanţelor din zona euro, ce a avut loc la Helsinki.

În acest sens, oficialul BCE a precizat că există "un risc ridicat" să existe neconcordanţe între reglementările din diferite jurisdicţii, "mai departe de Europa", scrie Agerpres.

Astfel, a subliniat el, G7 va publica un studiu în acest sens la începutul lunii octombrie, şi, dincolo de abordarea globală, Coeure consideră necesară o reglementare unică în UE.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că Executivul Comunitar realizează o analiză privind Libra, criptomoneda pe care vrea să o lanseze Facebook, cu scopul de a vedea dacă se conformează cadrului de reglementare al UE, dacă sunt necesare modificări ale reglementării sau dacă este nevoie de un cadru specific pentru moneda reţelei de socializare.

El a precizat că Bruxelles a trimis un chestionar Facebook pentru a obţine mai multe detalii despre Libra şi a menţionat că discuţiile de vineri dintre miniştrii au evidenţiat existenţa "anumitor preocupări", inclusiv cele privind implicaţiile pentru stabilitatea financiară.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, dăduse asigurări joi că Uniunea Europeană nu va autoriza Libra fiindcă această pune sub semnul întrebării suveranitatea monetară a statelor şi antrenează numeroase riscuri, inclusiv unul sistemic, dată fiind enorma dimensiune a acestei reţele de socializare.

Vineri, el a repetat această idee la Helsinki şi a propus să se lucreze la o monedă digitală publică.

"În condiţiile actuale, proiectul monedei digitale private Libra nu se poate dezvolta pe piaţa europeană", a comentat Le Maire, adăugând că el şi omologul său german, Olaf Scholz, au emis o declaraţie comună în care reamintesc "profunda lor îngrijorare" privind criptomoneda Facebook.

"Credem cu tărie că problemele monetare trebuie să rămână în mâinile statelor. Este o chestiune de suveranitate", a subliniat el.

Libra îngrijorează băncile centrale

La începutul lunii, și BCE a avertizat că o acceptare largă a criptomonedei Libra ar putea reprezinta un risc potenţial pentru blocul comunitar.

"În funcţie de nivelul de acceptare a Libra şi de locul ocupat de euro în coşul său de valute, ar putea reduce controlul BCE asupra euro, ar putea afecta mecanismul de transmitere a politicii monetare prin afectarea poziţiei de lichiditate a băncilor din zona euro şi submina rolul internaţional al monedei unice, de exemplu prin reducerea cererii pentru euro", a spus Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE.

Proiectul reţelei sociale Facebook de a introduce o nouă criptomonedă, denumită Libra, a dat naştere la îngrijorări în rândul politicienilor americani şi a determinat mai mulţi guvernatori ai unor importante bănci centrale din Europa să avertizeze Facebook că trebuie să se aştepte la o mulţime de întrebări din partea autorităţilor de reglementare cu privire la Libra.

Până acum, marile bănci centrale s-au abţinut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eşuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru şi după ce au concluzionat că monedele digitale sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.

Și preşedintele Băncii centrale a SUA (Fed) Jerome Powell a apreciat că proiectul de criptomonedă al reţelei sociale Facebook ridică "multe îngrijorări serioase cu privire la viaţa privată, spălarea banilor, protecţia consumatorilor şi securitatea financiară".

În opinia lui Powell, Libra ar putea fi utilizată pentru spălarea banilor şi finanţarea terorismului şi de de asemenea ar putea pune în pericol stabilitatea financiară având în vedere faptul că numărul mare de utilizatori ai Facebook ar duce la o adoptare largă a criptomonedei Libra.

"Procesul de examinare a acestor îngrijorări ar trebui să fie unul răbdător şi minuţios", a spus Powell, adăugând că Fed îşi coordonează acţiunile împreună cu alte organisme de reglementare, precum Departamentul Trezoreriei, şi alte bănci centrale din străinătate. Proiectul Libra "nu poate avansa" înainte ca semnele de întrebare cu privire la riscurile de spălare a banilor să fie examinate cu atenţie, a subliniat Jerome Powell.

Anterior, guvernatorii băncilor centrale din Marea Britanie, Franţa şi Germania au avertizat Facebook că trebuie să se aştepte la o mulţime de întrebări din partea autorităţilor de reglementare cu privire la Libra.

Până acum, marile bănci centrale s-au abţinut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eşuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru şi după ce au concluzionat că monedele digitale sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.

Însă anunţul Facebook, cea mai mare reţea socială din lume, privind lansarea Libra a readus în atenţia autorităţilor subiectul criptomonedelor, atenţia fiind îndreptată acum spre aşa-numitele monede stabile, care sunt susţinute de active reale.