Comparativ, in primele trei luni ale anului trecut, Banca Nationala a Elvetiei a inregistrat pierderi trimestriale record de 30 de miliarde de franci dupa ce renuntarea la cursul minim de schimb, de 1,20 franci pentru un euro, a dus la aprecierea francului elvetian in raport cu moneda euro.

In schimb, in primul trimestru din 2016 stocurile de aur ale SNB au generat o plus valoare de 4,1 miliarde de franci in timp ce castigurile realizate de pe urma pozitiilor in valuta s-a ridicat la 1,2 miliarde franci. Banca Nationala a Elvetiei a profitat de cresterea cotatiei aurului, la finele lunii martie un kilogram de aur fiind cotat la 38.091 franci, fata de 34.103 franci la finele lui 2015.

"Rezultatele SNB depind de evolutia pietelor de aur, valuta si capital si in consecinta este dificil de tras concluzii cu privire la rezultatele anuale", a precizat institutia intr-un comunicat de presa.

La fel ca si majoritatea bancilor centrale, Banca Nationala a Elvetiei are drept sarcina principala asigurarea stabilitatii preturilor si nu este obligata sa faca profit. Insa legal, SNB are statutul unei corporatii in care majoritatea actiunilor sunt detinute de Guvernul federal elvetian si cele 26 de cantoane.

Exista, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privati care primesc dividende dar care beneficiaza de drepturi de vot extrem de limitate.