Ministrul Muncii din Regatul Saudit a decis ca angajatorii din 12 domenii din secotrul privat să recruteze numai cetățeni autohtoni, începând din septembrie.

În acest fel, autoritățile oferă mai multe șanse de angajare celor care nu își găsesc un loc de muncă, în special femeilor.

Potrivit unui purtător de cuvânt al minitrului Muncii de la Riad, majoritatea joburilor disponibile doar cetățenilor țării vor fi în retail și vânzări, incluziv vânzări de ceasuri, ochelari, echipament medical, mașini și motociclete.

Decizia vine după ce rata șomajului în Arabia Saudită a depășit 12% în 2017, pe fondul scăderii veniturilor din petrol. Măsura face parte dintr-un plan economic mai amplu al prințului moștenitor Muhammad bin Salman, care include creșteri de prețuri și introducerea de taxe, pentru a suplimenta veniturile la buget, în urma prăbușirii prețului petrolului.

Înainte de a prelua puterea, prințul Muhammad a spus că “există multe oportunități de a crea locuri de muncă în sectorul privat”. Într-un interviu acordat revistei The Economist în 2014, el a spus că are “o rezervă de 10 milioane de joburi care sunt ocupate de străini, care pot fi eliberate în orice moment”. El a adăugat că nu vrea să pună presiune pe sectorul privat decât dacă va fi nevoit să facă acest lucru.

Tot ca o măsură de a suplimenta veniturile bugetare, Arabia Saudită a arestat la sfârșitul anului trecut peste 300 de suspecți de corupție, de la care a recuperat peste 400 de miliarde de riali (107 miliarde de dolari), bani care vor merge la finanțarea deficitului bugetar.

În 4 noiembrie, prinţul moştenitor Mohammad bin Salman a luat măsuri pentru a-şi consolida puterea prin înfiinţarea unui comitet anticorupţie, care a decis arestarea unor înalţi oficiali şi oameni de afaceri din Arabia Saudită.

Printre cei arestaţi s-au aflat şi trei dintre cei mai bogaţi saudiţi, inclusiv prinţul Alwaleed Bin Talal şi afaceristul Fawaz Alhokair.

Mai mulţi suspecţi au fost eliberaţi din detenţie după ce au încheiat acorduri în urma cărora au efectuat plăţi "cu diverse tipuri de active, inclusiv imobiliare, entităţi comerciale, titluri de valoare, numerar şi alte active", a anunţat procurorul general Sheikh Saud Al Mojeb. O mare parte dintre cei arestaţi şi-au petrecut perioada de detenţie la hotelul de lux Ritz-Carlton din Riad.

Sheikh Saud a precizat că 381 de persoane au primit citaţii. Unii au fost eliberaţi pentru că nu s-au găsit suficiente dovezi, alţii după ce au recunoscut acuzaţiile de corupţie şi au încheiat înţelegeri cu Guvernul. Încă sunt încarcerate 56 de persoane.

Arabia Saudită se confruntă, în ultimii ani, cu o adâncire a deficitului bugetar, din cauza prăbușirii prețului petrolului la nivel mondial. Printre măsurile de redresare financiară adoptate de autorități se numără introducerea pentru prima dată a unei Taxe pe Valoarea Adăugată (TVA) de 5% pentru majoritatea bunurilor şi serviciilor, dublarea prețurilor la carburanți sau vânzarea unor companii petroliere de stat.

La finele lunii trecute, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a anunţat că data ţintă pentru eliminarea deficitului bugetar a fost amânată pentru 2023 în loc de data iniţială de 2020, pentru a reduce presiunile la adresa creşterii economice.

În luna aprilie a anului trecut, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a dezvăluit un vast plan de reforme, denumit "Vision 2030", care are drept obiectiv diversificarea economiei saudite, care depinde în mare parte de exporturile de petrol.