Departamentul Muncii din SUA a anunţat că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a urcat săptămâna trecută cu 2,438 milioane, dar mai puţin decât nivelul de 2,687 milioane înregistrat în săptămâna precedentă şi faţă de recordul de 6,9 milioane într-o săptămână din martie. Analiştii se aşteptau la un nivel de 2,4 milioane săptămâna trecută.

Informaţiile vin într-un moment în care toate statele americane au început procesul de redeschidere a economiei. Cifrele sumbre privind şomajul întăresc aşteptările analiştilor privind o redresare lentă din recesiunea provocată de pandemie şi se adaugă datelor dezamăgitoare referitoare la cheltuielile de consum, comerţ şi piaţa imobiliară, scrie Agerpres.

Majoritatea analiştilor estimează că economia a intrat în recesiune la finalul lunii martie, după ce măsurile stricte pentru ţinerea sub control a răspândirii pandemiei au oprit brusc activitatea şi au dus la un val de concedieri.

Economia americană a pierdut luna trecută 20,5 milioane de locuri de muncă, cel mai semnificativ declin din timpul Marii Recesiuni, în timp ce rata şomajului a urcat în aprilie la 14,7%, de la 4,4% în martie şi nivelul cel mai scăzut de 3,5% în februarie. Este cel mai ridicat nivel de după Al Doilea Război Mondial, depăşind recordul de 10,8% înregistrat în noiembrie 1982.

Administraţia Trump şi Congresul au deblocat împrumuturi în valoare totală de 669 miliarde de dolari pentru IMM-uri, în ideea de a le ajuta să plătească salariile angajaţilor. De asemenea, dreptul la ajutor de şomaj a fost, temporar, extins şi asupra celor care înainte nu puteau beneficia, precum liber profesioniştii.

În timpul perioadei de boom care a început în 2010 şi s-a încheiat abrupt în februarie 2020, economia SUA a creat 22 de milioane de locuri de muncă.