Un analist de la Guggenheim Partners a adus recent in discutie o metoda de a castiga bani din diferenta dintre valoarea monedelor puse in circulatie si costurile de productie. Chris Krueger a pus aceasta posibilitate pe o lista a metodelor prin care SUA ar putea rezolva problema datoriei publice.

Ideea este destul de simpla, sustine Krueger. In timp ce exista limite legale pentru cantitatea de monede si de bancnote care poate fi introdusa in circulatie si pentru cantitatea de aur si de argint care poate fi transformata in monede, Trezoreria ar putea, in schimb, sa fabrice monede din platina, de orice valoare.

Monedele ar putea fi depozitate la Rezerva Federala (Fed) si ar permite guvernului sa faca fata datoriei publice, care nu s-ar mai apropia, astfel, de limita admisa.

Krueger este, insa, sceptic in privinta realizarii acestei idei: „Nu sunt foarte clare efectele asupra pietelor financiare si asupra inflatiei. De asemenea, aceasta situatie ar putea atrage si o multime de procese”, a explicat economistul.

James Pethokoukis, de la conservatorul American Enterprise Institute, arata ca o astfel de situatie ar avea un efect negativ asupra inflatiei. Altii cred ca ar avea o influenta mica asupra dolarului, in conditiile in care banii nu ar fi injectati direct in economie.

Despre aceasta solutie s-a mai vorbit si in 2011, analistii intervievati de Reuters sustinand atunci ca metoda ar afecat increderea investitorilor in moneda Statelor Unite.