Multi economisti de prestigiu sustin ca scenariul falimentului federal nu e realist.

"Guvernul american detine resursele necesare sa plateasca dobanzile datoriilor sale si sa evite falimentul. Situatia va arata mai degraba ca o paralizie fiscala", a declarat Peter Morici de la Universitatea Maryland.

Cert este ca multa lume ar avea de suferit.

''Vor fi nevoiti sa trimita angajati ai statului acasa, sa sisteze platile catre subcontractori si e posibil sa nu aiba bani pentru platile sociale programate pentru 3 august. In cel mai bun caz, le vor amana", crede Joseph Gagnon, analist economic.

O alta problema este ca Statele Unite risca sa-si piarda ratingul de credit de triplu-A, cel mai mare care exista. Aici nimeni nu se mai incumeta sa dea un raspuns exact, pur si simplu pentru ca asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata.

"Un economist estimeaza ca o reducere a ratingului ar costa guvernul american 100 de miliarde de dolari pe an, sub forma de dobanzi suplimentare la creditele pe termen lung. Dar si consumatorii vor plati. Daca dobanzile la care se imprumuta statul american cresc, vor creste costurile creditelor pentru case, masini sau studii", spune Mary Snow, corespondent CNN.

Colac peste pupaza, China, adica principalul creditor al Americii, da semne de nervozitate si vorbeste, chiar si voalat, de retrageri masive de capital. Asta ar complica si mai mult situatia.

"Chiar daca tari precum China ameninta ca isi muta banii in alta parte, unde sa-i mute? Nu exista alta piata in lume la fel de mare ca aceasta, unde sa poti cumpara si vinde, la nevoie, titluri de valoare de miliarde de dolari in fiecare saptamana sau luna",  este de parere Joseph Foudy de la Stern School of Business.