Plafonul de tara a fost redus de la nivelul AA+ la AA, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta de la F1+ la F1, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Fitch pusese sub supraveghere ratingurile Japoniei, in vederea unei posibile retrogradari, in decembrie 2014, in urma deciziei guvernului de a amana majorarea taxei pe consum, care era elementul central al unui plan pe termen mediu de consolidare a bugetului.

La acea data, Fitch a avertizat ca ratingurile Japoniei vor fi revizuite in scadere in absenta unor masuri fiscale echivalente, care sa inlocuiasca majorarea taxei pe consum, in bugetul din 2015.

In bugetul pentru 2015, guvernul a redus impozitul pe profitul companiilor, dar a extins baza de aplicare, impactul fiscal al masurii devenind pe ansamblu neutru. Executivul a precizat insa ca intentioneaza ca anul viitor sa reduca din nou impozitul pe profit. Aceste masuri au sporit gradul de incertitudine privind angajamentul politic pentru consolidare fiscala, potrivit Fitch.

Guvernul urmeaza sa prezinte o noua strategie fiscala in vara acestui an.

Fitch estimeaza ca guvernul ar putea sa indeplineasca tinta unui deficit al bugetului primar de 3,3% din PIB in acest an, excluzand impactul cheltuielilor de reconstructie dupa cutremur, avand in vedere ca incasarile din impozitul pe profit sunt in crestere datorita profiturilor mari ale companiilor.

Presiunile asupra bugetului ar putea creste in 2016, daca profiturile companiilor vor fi mai mici.

Principala vulnerabilitate a ratingurilor Japoniei este nivelul ridicat al datoriilor guvernamentale. Conform estimarilor Fitch, raportul dintre datoriile brute si PIB va creste la 244% din PIB la sfarsitul lui 2015.

O alta vulnerabilitate este reprezentata de performantele macroeconomice. Fitch a redus estimarea privind cresterea economiei japoneze in 2015 de la 1,5% la 1,3%.