"Siguranta nucleara este o problema globala care necesita un raspuns global. Angajamentul nostru, ce reflecta rolul conducator al CE in materie de siguranta nucleara, este sa facem Cernobil un loc sigur din nou. Speram ca parteneri-cheie vor oferi contributii pentru finalizarea lucrarilor de consolidare pana in 2015", a declarat presedintele Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Jose Manuel Barroso, premierul Frantei, Francois Fillon, si oficiali din aproximativ 50 de tari participa, la Kiev, la o conferinta si o reuniune organizate la 25 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobil.

Autoritatile ucrainene au anuntat, la sfarsitul lunii martie, ca mai au nevoie de inca aproximativ 600 de milioane de euro pentru consolidarea sarcofagului de beton de la Cernobil. Ulterior, s-a comunicat ca este necesara suma de 740 de milioane de euro pentru consolidarea stratului izolator de beton.

Cat costa inchiderea centralelor nucleare

Top 5 pericole nucleare in lume. Cernavoda e pe lista

Centrala de la Cernobil, situata la 100 de kilometri nord de Kiev, a fost scena celui mai grav accident nuclear din istorie in 1986, cand un reactor a explodat, iar particule radioactive s-au raspandit deasupra Europei, afectand in special Ucraina, Belarus si Rusia.

Reactorul a fost izolat cu beton in 1986, dar intre timp sarcofagul s-a fisurat si are nevoie de consolidare.

Specialistii estimeaza ca dezastrul nuclear de la centrala de la Fukushima, declansat in urma cutremurului si valurilor tsunami din Japonia, din 11 martie, se apropie, ca gravitate, de cel de la Cernobil, din 1986.

Este OFICIAL: Fukushima, noul Cernobil. Radiatiile, la nivel MAXIM

Interviu cu romanul care a fost la Cernobil: Ce alimente sunt predispuse la contaminare si cum ne ferim de radiatii VIDEO