S&P, divizie a McGraw Hill Financial, va plati 687,5 de milioane de dolari Departamentului de Justitie al Statelor Unite, iar 19 state federale si Districtul Columbia vor primi in total o suma similara, potrivit Mediafax.

Compania a ajuns la un acord separat, de 125 milioane de dolari, cu Sistemul de Pensii al angajatilor publici din California (Calpers).

Procuratura americana a acuzat S&P ca a inselat investitorii cu buna stiinta, prin atribuirea unor ratinguri ridicate obligatiunile garantate prin ipoteci, pe care le-a promovat ca fiind independente si obiective.

Ratingurile s-au dovedit a fi incorecte, atunci cand piata imobiliara s-a prabusit, fiind urmate de retrogradari care au contribuit la declansarea crizei financiare.

S&P nu a recunoscut in cadrul acordului ca ar fi comis ilegalitati, subliniind faptul ca nu au fost identificate incalcari ale legilor.

Acordul cu Departamentul de Justitie si statele federale pune capat unui proces declansat in 2013 si marcheaza cea mai mare suma platita de o agentie de rating in urma acuzatiilor legate de acordarea unor ratinguri prea ridicate, inainte de criza.

Spre deosebire de bancile de pe Wall Street, care au platit peste 100 de miliarde de dolari pentru inchiederea unor procese legate de comportamentul de afaceri anterior crizei, agentiile de rating au scapat aproape neatinse de litigii si investigatii.

Departamentul de Justitie efectueaza insa o ancheta, aflata in faza preliminara, legata de ratingurile atribuite de Moody’s Investors Service titlurilor garante prin ipoteci, inainte de criza, au declarat surse apropiate situatiei. Un purtator de cuvant al Moody’s a refuzat sa comenteze informatia.