Naftogaz, compania nationala de energie din Ucraina, vrea sa cumpere un total de aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze din Europa, adica o treime din gazul importat din Rusia pentru consumul national, a declarat directorul general al societatii, Evgheni Bakulin, potrivit Mediafax.

Bakulin a aratat ca pretul gazelor naturale este cu aproximativ 30-40 de dolari pe mia de metri cubi mai scazut in Europa fata de tariful stabilit in contractul semnat in 2009 cu grupul rus Gazprom. 

Premierul ucrainean, Mikola Azarov, a declarat saptamana trecuta ca Ucraina ar putea cumpara gaze rusesti de la o companie germana, mai ieftine decat daca ar fi achizitionate direct din Rusia. 

Compania ucraineana de stat Naftogaz intentioneaza sa cumpere gaze de la grupul german RWE, a precizat Azarov, fara sa dea alte detalii.

Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale. Consumul de gaze al Romaniei este acoperit in proportie de circa 80% din productia interna, diferenta fiind acoperita din importuri din Rusia, prin companii intermediare. 

Potrivit celor mai recente date, Ucraina consuma 80 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, acoperind din productia interna mai putin de 20 de miliarde de metri cubi. Restul provine din importuri din Rusia si Turkmenistan, prin Rusia. 

Moscova si Kievul sunt implicate intr-o disputa indelungata privind pretul si volumul de gaze naturale cumparat de Ucraina de la Rusia. Guvernul ucrainean insista ca pretul actual este prea ridicat, in timp ce Moscova incearca sa obtina, in schimbul scaderii tarifelor, controlul sistemului ucrainean de transport al gazelor naturale catre Europa. 

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat ca Ucraina plateste in fiecare an cu aproximativ 3,8 miliarde de dolari mai mult decat statele europene pentru cantitati egale de gaze importate din Rusia. Suma reprezinta 8% din bugetul Ucrainei pentru acest an. 

Ianukovici considera ca un pret de 250 de dolari pe mia de metri cubi ar fi corect pentru gazul importat din Rusia, fata de tariful de 400 dolari pe 1.000 metri cubi suportat in trimestrul al patrulea al anului trecut.  Rusia asigura circa un sfert din consumul de gaze al UE, 80% din aceste importuri tranzitand Ucraina.