"La nivelul Guvernului se afla in analiza oportunitatea transferarii Transgaz si Transelectrica la Ministerul Dezvoltarii Regionale sau la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii. Initial, pe lista era si Ministerul Finantelor Publice, insa recent s-a renuntat la acesta varianta", au afirmat sursele citate de Mediafax.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat vineri, dupa o sedinta de Guvern dedicata sectorului energiei, ca transferul celor doua companii este necesar pentru ca Romania sa respecte o directiva europeana, care prevede reguli clare privind separarea a operatorului de transport si de sistem in functie de regimul de proprietate.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Dan Plaveti, prezent la sedinta de Guvern, a precizat ca este vorba de un proces de "unbundling" (separare-n.r.) intre activitatile de productie, transport, distributie si furnizare.

"Din cauza ca la Ministerul Economiei se afla deja companii de distributie, de furnizare si producere, atunci Transelectrica si Transgaz trebuie sa fie mutate catre alte ministere", a spus Plaveti.

Transelectrica si Transgaz sunt printre cele mai mari companii de stat.