Veniturile companiei nationale de transport a energiei electrice au scazut anul trecut cu 13,4%, la 2,71 miliarde lei (608,6 milioane euro), iar cheltuielile din exploatare au coborat cu 10,8%, la 2,63 miliarde lei (590,2 milioane euro). In precedentul exercitiu financiar, veniturile au fost de 3,13 miliarde lei, iar cheltuielile de aproape 2,95 miliarde lei, informeaza Mediafax.

Transelectrica mentioneaza ca volumul de energie electrica transportata a scazut cu 3,8%, de la 56,05 milioane MWh in anul 2011, la 53,93 milioane MWh in anul 2012, reiese dintr-un comunicat transmis de companie, vineri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB). 

"Veniturile obtinute din serviciile de baza furnizate de companie (activitatile care permit profit: serviciile de transport si serviciile de sistem tehnologice) au inregistrat o diminuare de numai 2,7% fata de anul anterior, in timp ce veniturile obtinute din celelalte activitati, (servicii de sistem tehnologice, administrare piata si piata de echilibrare) au inregistrat o diminuare accentuata, de peste 20% fata de anul anterior. Si cheltuielile operationale au inregistrat o scadere de circa 1%", se arata in comunicat. 

Compania a consemnat un profit din exploatare EBIT de 81,7 milioane lei (18,3 milioane euro), de peste doua ori sub castigul din anul 2011, de 182,4 milioane lei. 

In acelasi timp, compania a inregistrat pierderi financiare de 39,2 milioane lei (8,8 milioane euro), cu 21% peste rezultatul negativ din precedentul exercitiu financiar, de 32,4 milioane lei. Deprecierea monedei nationale a determinat o pierdere financiara de 39 milioane lei, potrivit Transelectrica. 

Profitul inainte de impozitul pe profit a fost de 42,5 milioane lei (9,5 milioane euro), de 3,5 ori sub castigul din anul 2011, de aproape 150 milioane lei. Compania a platit un impozit pe profit de 15,5 milioane lei (aproape 3,5 milioane euro), fata de 36 milioane lei in precedentul exercitiu financiar. Astfel, la rezultatul la finalul exercitiului a fost de 27 milioane lei (6 milioane euro), de peste patru ori mai redus fata de castigul din anul anterior, de 114 milioane lei. 

Transelectrica mentioneaza ca situatiile financiare sunt intocmite in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara, nu sunt consolidate la nivel de grup si nu au fost auditate. 

"Fata de acest rezultat preliminar, rezultatul financiar individual final poate fi influentat de urmatoarele actiuni: reevaluarea imobilizarilor corporale la data de 31.12.2012, in vederea aplicarii pentru prima data a standardelor; finalizarea decontarilor pe piata de echilibrare; alte actiuni de retratare a unor operatiuni conform IFRS", se arata in comunicat. 

Conducerea Transelectrica a decis ca tarifele de racordare sa fie recunoscute in contul de profit sau pierdere in mod sistematic, pe durata de viata utila a activului, mai spune compania.