Cele trei insule ale arhipelagului, cu o populatie totala de 1500 de locuitori, se gasesc la jumatatea distantei dintre Noua Zeelanda si Hawaii.

Inainte ca planul de folosire a energiei solare sa fie pus la punct, se bazau pe generatoarele diesel pentru electricitate.

Mike Bassett-Smith, coordonatorul proiectului, spune ca dieselul nu numai ca era daunator pentru mediu, dar reprezenta si o solutie foarte scumpa, costand populatia peste 800.000 de dolari anual.

Banii economisiti astfel vor fi redirectionati catre alte proiecte sociale.

"Pentru Tokelau, aceasta schimbare este de o importanta extraordinara", a spus Bassett-Smith, intr-o declaratie emisa miercuri.

"Multe tari din Pacific se straduiesc sa ofere acces la energia electrica pentru cat mai multi dintre locuitorii sai, insa chiar si cand acest lucru este posibil, costurile sunt destul de mari".

Ministrul de externe din Noua Zeelanda, Murray McCully, spune ca proiectul in valoare de 7 milioane de dolari reprezinta o premiera mondiala si ca si alte teritorii din Pacific, ca Tonga si Insulele Cook, vor sa preia modelul energiei din surse regenerabile.

"Finalizat la timp si in bugetul propus, proiectul este un exemplu de succes despre cum natiunile mici din Pacific pot fi adevarate deschizatoare de drumuri in domeniul energiei regenerabile", a declarat McCully.