Cele mai mari trei proiecte de metale pretioase din Ro¬mania sunt Rosia Montana (judetul Alba), unde rezer¬vele de aur sunt estimate la 314 tone, iar cele de argint la 1.480 de tone, proiectul Rovina (judetul Hunedoara), unde sunt estimate resurse de aur de 294,5 tone si proiectul Certej (judetul Hunedoara), unde rezervele sunt estimate la 65,7 tone aur si 372 de tone de argint, potrivit ANRM, citat de Ziarul Financiar.

Pe cat de secrete sunt datele privind rezervele certe de aur si de argint, pe atat de misterioase sunt si companiile care au castigat de la statul roman dreptul de a le explora sau exploata. Toate au insa in comun un lucru: vin din Canada.

Cei trei miliardari de la Rosia Montana

In proiectul Rosia Montana, 20% din actiuni sunt controlate de statul roman, in timp ce firma canadiana Gabriel Resources detine 80% din compania Rosia Montana Gold Cor¬poration.

Parteneriatul dintre statul roman si compania canadiana a fost realizat in 1997, cand intre fosta Regie Autonoma a Cuprului Deva, actuala Companie Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest, si Grabriel Resources se sem¬neaza un contract prin care se infiinteaza Rosia Montana Gold Corporation.

In spatele firmei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din businessul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan, care au investit sute de milioane de dolari in proiectul minier din Apuseni, potrivit informatiilor Mediafax.