Decizia a fost luata la incheierea unei perioade de evaluare initiata in luna iulie, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

"Retrogradarea Transelectrica reflecta ingrijorarea referitoare la pozitia lichiditatilor companiei, riscul legat de refinantare, precum si continuarea dependentei de facilitati bancare pe termen scurt pentru asigurarea necesarului de finantare", a declarat Nicholas Stevens, analist la Moody’s insarcinat cu evaluarea Transelectrica, citat de Mediafax.

El a adaugat ca perspectiva negativa arata mentinerea riscurilor legate de sprijinul asteptat din partea Guvernului roman.
Ratingul Transelectrica este sustinut cu doua trepte de sprijinul potential din partea Guvernului, se arata in comunicat. Potrivit Moody’s, in contextul conditiilor dificile de pe piata de capital si cea monetara din Europa, dependenta Transelectrica de finantare bancara pe termen scurt creeaza riscuri financiare reale.

Perspectiva ratingului Transelectrica ar putea fi modificata daca perspectiva ratingului Romaniei va fi ridicata la stabila, va fi adoptat unui program adecvat de finantare si creare de lichiditati, care sa confere Transelectrica vizibilitate in privinta surselor de finantare pe termen scurt si mediu. De asemenea, este necesara crearea unei strategii de protectie fata de instabilitatea veniturilor.

Agentia noteaza ca orice retrogradare a ratingului Romaniei va duce probabil la retrogradarea Transelectrica.

Transelectrica a incheiat primele noua luni cu un profit net de 19,2 milioane lei (4,3 milioane euro), de aproape opt ori sub cel din perioada similara a anului trecut, in trimestrele doi si trei din acest an compania nationala de transport a energiei electrice inregistrand pierderi. Compania a obtinut in intervalul ianuarie-septembrie venituri de 2,18 miliarde lei, cu 4,8% mai mari fata de anul precedent, insa cheltuielile au crescut cu 13,5%, la 2,14 miliarde lei.