In aceste zone izolate, vantul este singura cerititudine, noteaza Le Monde. Relieful este usor deluros, clima arida, iar solul pietros limiteaza culturile. Soarele este la fel de puternic precum vantul, asa cum o arata tenul taranilor. Saracia sare in ochi, iar populatia s-a resemnat in fatafortei vantului.

In prezent, insa, vantul istoriei bate in favoarea lor, vechiul dusman devenind aliat. Grupul ceh CEZ instaleaza la Fantanele, din noiembrie 2008, cel mai mare complex eolian terestru din Europa. Proiectul vine ca o binecuvantare pentru tarani, care au pus la dispozitia grupului terenul, pentru care primesc pana la 3.000 de euro pe an.

Proiectul CEZ a trecut in acest an de prima etapa, respectiv instalarea a 115 eoliene, dintr-un total de 139, la Fantanele. Grupul intenţioneaza ca pana in 2011 sa construiasca inca 101 eoliene in satul vecin Cogealac. In total, cele 240 de instalatii vor avea o putere de 600 de MW, catitate echivalenta cu cea generata de reactorul nuclear de la Cernavoda.

"Vrem sa asiguram 10% din productia totala de energie verde din Romania", a declarat Cosmina Marin, responsabila cu comunicarea la CEZ. Pentru atingerea acestui obiectiv, grupul va investi 1,1 miliarde de euro, a adaugat ea.

Romania s-a angajat in faţa Comisiei Europene sa produca 20% din energie din resurse regenerabile, pentru a respecta obiectivele Uniunii pentru 2020, a mai spus Marin.

Povestea de succes a eolienelor de aici a atras atentia altor investitori in cautarea vantului care aduce bani. Astfel, grupul spaniol Iberdrola, numarul unu in lume pe piata de profil, a deschis un birou la Bucuresti si a anuntat ca este pregatit sa investeasca circa doua miliarde de euro intr-un parc eolian amplasat in apropierea Marii Negre. Compelxul va deveni cel mai mare din lume.

Terenurile aride calcate de Ovidiu, exasperat de vanturile Marii Negre, au sanse mari sa devina noul "El Dorado" al energiei eoliene europene, concluzioneaza publicatia franceza.