"ANRE ne-a promis ca va reduce din 1 septembrie cu 1 TWh cota de electricitate pe care Hidroelectrica o livreaza pe piata reglementata. Pretul va creste cu 20%, dar nu pentru populatie. (...) ANRE a favorizat distribuitorii si transportatorul de energie in ultimii ani, in detrimentul producatorilor. O politica nesabuita", a declarat luni Remus Borza (foto), reprezentantul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca ANRE obliga Hidroelectrica sa livreze o cantitatea mare de energie pe piata reglementata, unde preturile sunt stabilite de ANRE, dar in conditiile secetei si a declararii situatiei de forta majora, compania a ajuns la o productie extrem de redusa.

Potrivit lui Borza, costul de productie a energiei estimat pentru acest an era de 125 lei pe MWh, dar din cauza secetei a urcat la 138 lei pe MWh. Totodata, ANRE obliga compania sa vanda energie pe piata reglementata la 71 lei pe MWh.

"Hidroelectrica trebuie sa dea 5,5 TWh de electricitate pe piata reglementata, unde sustinem industrii parazitare, la pretul de 71 lei pe MWh. (...) Distribuitorii de energie au profituri prea mari, la fel si transportatorul de energie Transelectrica. Industriile parazitare mananca 8 TWh de energie la pretul platit de populatie", a continuat seful Euro Insol.

Borza a adaugat ca prin denuntarea a sase contracte bilaterale, compania a castigat o cantitate de 7,5 TWh de electricitate, echivalenta cu peste jumatate din productia estimata pe acest an. Cu toate acestea, in acest an Hidroelectrica va inregistra o productie de 13 TWh, un minim istoric, din cauza secetei.

"Acum, in situatia de forta majora, vindem doar cat producem. Anul trecut a trebuit sa scoatem din vistierie 750 milioane de lei ca sa cumparam energie pentru a onora contractele, din cauza ca forta majora a fost declansata foarte tarziu", a spus Borza.

Compania de stat Hidroelectrica a activat saptamana trecuta clauza de forta majora, pentru a doua oara in mai putin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scaderea debitelor raurilor. Forta majora la Hidroelectrica a fost instituita si in perioada septembrie 2011 - mai 2012.