Lucrarile de constructie la Turkish Stream urmau sa inceapa in iunie 2015, insa, pana acum, guvernele rus si turc nu au semnat un acord oficial.

"Din cauza faptului ca instalarea conductei nu a inceput la data planificata, nu mai vorbim de luna decembrie 2016", a declarat Alexander Medvedev. 

Anterior, secretarul de stat in Ministerul turc al Energiei, Sefa Sadik Aytekin, a declarat si el ca Turcia si Rusia au inghetat discutiile cu privire la Turkish Stream. Oficialul turc a precizat ca Rusia a facut din discutiile dintre Gazprom si Botas, cu privire la reducerea pretului gazelor naturale, o preconditie pentru proiectul Turkish Stream. 

Viitoarea conducta Turkish Stream ar urma sa traverseze Marea Neagra pana la granita dintre Turcia si Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei. Conform acordului preliminar convenit in decembrie 2014, intre Gazprom si Botas, capacitatea totala a intregului proiect Turkish Stream este estimata la 63 miliarde metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde metri cubi ar fi pentru Turcia. 

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.