"Presedintele Bancii Industriale si Comerciale din China a prezentat interesul foarte clar si decizia conducerii bancii de a sustine finaciar proiectele de investitii convenite de cele doua guverne, respectiv proiectul de investitii pentru realizarea reatoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavda si proiectele de investitii in celelalte capacitati de productie de energie care sunt in negocieri foarte avansate", a spus Dragnea, potrivit Mediafax.

El a aratat ca discutiile se poarta referitor la folosirea tehnologiei canadiene la cele doua reactoare, avand in vedere ca intreg sistemul din Romania este construit pe aceasta tehnologie.

Nuclearelectrica are in prezent doua reactoare nucleare in functiune cu care acopera aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Construirea a doua noi reactoare ar presupune costuri evaluate la 6,4 miliarde de euro. Proiectul a inceput in 2006, cu parteneri europeni, care s-au retras din proiect invocand inclusiv implicarea Chinei in proiect, situatie considerata de unii investitori "incompatibila" cu evalurile initiale.

Totodata, potrivit vicepremierului, banca chineza va finanta si proiectele privind celelalte hidrocentrale aflate in discutie, precum cea de la Tarnita, precum si un proiect privind realizarea unui parc eolian. Ideea constructiei hidrocentralei de la Tarnita dateaza din timpul regimului comunist, iar investitia este evaluata la 1,1 miliarde de euro.

Dragnea a mentionat ca presedintele bancii chineze a prezentat si decizia ferma de a sustine investitia in infrastructura feroviara din Romania, in special trenul de mare viteza. Banca chineza analizeaza si posibilitatea de a deschide o filiala in Romania.

Intrebat cum isi vor recupera chinezii banii investiti in Romania, el a aratat ca acest lucru face parte din detaliile de negociere. "Principiul e win-win. Noi castigam comenzi in industria romaneasca, locuri de munca, si daca toate aceste proiecte se realizeaza, vorbim de mii si mii de locuri de munca; numai la Cernavoda putem vorbi de opt-noua mii de locuri de munca directe, venituri in plus la buget, consolidarea independentei energetice a Romaniei”, a precizat Dragnea.

El a mai spus ca Banca Industriala si Comerciala din China are active financiare de 3,2 trilioane de dolari, institutia bancara, cu filiale in peste 40 de tari din lume, finantand marile investitii pe care companiile chinezesti le fac si in China, dar si in lume.