"Stiu ca trecem prin vremuri grele, dar subvențiile indirecte nu sunt o soluție pentru a rezolva anumite probleme din diverse sectoare. Prin tarife reduse la electricitate acordate anumitor jucatori, se reduce prețul de cost la beneficiar, dar sunt periculoase pentru concurenta. Analizam un potențial ajutor primit de Arcelor Mittal si Alro, prin care Hidroelectica le-a acordat tarife reduse si de asemenea analizam contractele Hidroelectrica cu distribuitorii cu amanuntul și cu alți clienți industriali. Consumatorii industriali din alte sectoare sunt afectati pentru ca trebuie sa plateasca preturi mai mari din cauza distorsionarii pietei", a spus Almunia, citat de Mediafax.

Almunia a precizat ca institutia pe care o reprezinta a fost intotdeauna vigilenta la formele indirecte de ajutor de stat, inclusiv cand au fost acordate sub forma reducerilor de tarife pentru anumiti clienti industriali.

"Problema este ca nu poti oferi preturi mai mici unor operatori fara o justificare clara. Crearea unor avantaje unor companii, in detrimentul altora fara justificari distorsioneaza mediul concurential. Cand preturile energiei electrice nu sunt stabilite liber pe piata, intreaga piata a energiei este distorsionata si prețurile electricitații pentru restul consumatorilor devin mai mari (...). Am investigat mai multe cazuri de acest gen in Italia, in Grecia, acum ne uitam la cazuri si din alte state", a spus Almunia.

El a aratat ca CE mai analizeaza un posibil ajutor de stat pentru Oltchim si o prenotificare a autoritatilor romane pentru inchiderea minelor de carbune care nu sunt eficiente.