Complexul Energetic Oltenia are o capacitate de 3,2 Gigawaţi şi generează aproximativ 25% din producţia de electricitate a României.

În temeiul Orientărilor Comisiei privind ajutoarele de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor, statele membre pot să sprijine întreprinderile aflate în dificultate, cu condiţia, în special, ca măsurile de sprijin public să fie limitate în timp şi ca amploare şi să contribuie la realizarea unui obiectiv de interes comun.

"În cazul de faţă, Comisia consideră că împrumutul este limitat la îndeplinire necesităţilor de lichiditate bine identificate ale companiei. În plus, România s-a angajat ca, după şase luni, fie împrumutul va fi rambursat în întregime, fie CE Oltenia va demara o restructurare de amploare pentru a reveni la viabilitate pe termen lung sau să fie lichidată. De asemenea, Comisia a decis că ajutorul contribuie la realizarea unui obiectiv de interes comun, deoarece reduce riscul de insolvenţă care ar putea conduce la posibila pierdere a 13.000 de locuri de muncă într-o regiune caracterizată deja de un nivel relativ ridicat al şomajului", se arată într-un comunicat al Comisiei.

Din aceste motive, Comisia a ajuns la concluzia că împrumutul este limitat în timp, iar efectele sale pozitive depăşesc distorsiunile provocate concurenţei ca urmare a intervenţie publice.

"Această decizie privind ajutoarele de stat nu pune sub semnul întrebării necesitatea ca România să îşi îndeplinească obligaţiile legale cu privire la calitatea aerului şi nici nu sugerează că Comisia recomandă utilizarea lignitului drept combustibil, având în vedere impactul său negativ asupra calităţii aerului şi climei", subliniază executivul comunitar.

Săptămâna trecută, Virgil Popescu, ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, declara că dacă împrumutul acordat CE Oltenia nu va fi returnat în şase luni, îl va transforma în ajutor de restructurare. "Am primit memoriul dumneavoastră şi de aceea am vrut să ne întâlnim cât mai repede pentru a discuta problemele semnalate. Aşa cum bine ştiţi, încă de la începutul mandatului meu, situaţia Complexului Energetic Hunedoara şi cea a Complexului Energetic Oltenia au fost prioritare. Memorandumul şi OUG aprobate de Guvern sunt tocmai pentru a vă ajuta. Am spus-o şi zilele trecute: dacă acest împrumut nu va fi returnat în termen de şase luni, aşa cum e definit ajutorul de salvare în legislaţia europeană, îl vom transforma în ajutor de restructurare", a declarat Virgil Popescu la o întâlnire pe care a avut-o joi cu sindicatele din cadrul societăţii.