“In cazul unui cutremur, centrala se opreste in conditii de securitate nucleara, adica se asigura urmatoarele functii: oprirea reactorului, racirea zonei active si monitorizarea parametrilor de securitate nucleara", se spune in comunicat.

Compania de stat noteaza ca in Romania nu exista riscul producerii unui cutremur cu o magnitudine atat de mare ca a celui care a avut loc vineri in Japonia, de 8,9 grade.

Tehnologia de securitate nucleara CANDU 6, utilizata de centrala de la Cernavoda, prevede doua grupe de sisteme speciale care sunt proiectate pe principii de actionare diferite, amplasate in locatii distincte si cu surse de actionare independente.

"Aceste caracteristici de securitate confera suficiente argumente pentru continuarea proiectului Unitatilor 3 si 4", se arata in comunicat.

Constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, ale carei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulata de consortiul EnergoNuclear, in care statul detine participatia majoritara, prin Nuclearelectrica.

Citeste si:

Cele mai puternice cutremure care au zguduit lumea in ultimul secol