In 2015, a continuat evolutia pozitiva inregistrata inca din 2014, piata imobiliara fiind dominata de jucatori mult mai increzatori.

Piata de investitii din Romania a fost marcata de tranzactii mari, a caror valoare a depasit chiar pragul de 100 milioane de euro, dar si de prezenta unor investitori internationali de renume care fie au intrat pe piata, fie si-au consolidat prezenta locala.  

Serviciile de outsourcing sunt in continuare cel mai puternic pilon al sectorului de birouri, intrucat Romania devine tot mai vizibila pentru companii mari de tip BPO (Business Process Outsourcing), SSC (Special Service Center) si IT, interesate atat de Bucuresti, dar si de orasele secundare.  

Peste 60.000 de persoane sunt in prezent angajate in activitati de outsourcing si se asteapta o crestere de pana la 150.000 angajati in acest sector, in urmatorii cinci ani.

Piata de birouri din Bucuresti este efervescenta, fiind anuntate livrari semnificative in zona Floreasca - Barbu Vacarescu, care se contureaza ca noul centru de business, ce ar putea atinge un stoc total de jumatate de milion de mp pana in 2020.

Stocul modern de cladiri din zona a generat cea mai mare parte a cererii, aproximativ 215.000 mp fiind inchiriati in ultimii cinci ani.

Zona va continua sa fie un pol de atractie in urmatorii ani, avand in vedere ca peste 155.000 mp de spatii de birouri urmeaza a fi construiti pana la finalul lui 2020.

Competitia devine tot mai acerba, iar analizele Colliers indica trei surse principale care genereaza oferta in aceasta zona

- companii nou intrate pe piata

- companii a caror contracte de inchiriere vor expira in anii urmatori

- companii care vor dori sa isi mute activitatea in cladiri de calitate.  

"In ultimii ani, Romania a devenit o destinatie atractiva pentru industria de outsoucing. Mai important este ca Romania nu mai este vazuta doar ca o destinatie ce ofera costuri competitive, ci un generator de valoare adaugata, o sursa importanta de forta de munca calificata. Si in 2015, industria serviciilor de business a determinat cea mai mare parte a cererii pentru birouri. Doar zona Floreasca-Barbu Vacarescu ar putea genera o cerere potentiala de pana la 300.000 mp in urmatorii cinci ani", a declarat Andreea Paun, director in cadrul Colliers.  

Bucurestiul se numara printre capitalele din Europa Centrala si de Est care ofera cele mai mari randamente - 7,5% pentru sectorul de birouri, un nivel similar pentru retail si aproximativ 9% pentru industrial.