Actul normativ vizeaza completarea Codului fiscal, in sensul ca "nu se datoreaza impozit pe cladiri pentru cladirile, constructie noua, edificate de o societate sau o persoana fizica autorizata, in conditiile legii, exclusiv in scopul comercializarii".

"Scutirea de impozit opereaza de la data finalizarii constructiei si pana la prima vanzare sau dupa caz pana la inceperea utilizarii de catre constructor sau de o alta persoana prin cedarea folosintei, cladirile fiind considerate marfa. Dupa prima vanzare, respectiv, dupa inceperea utilizarii, se datoreaza impozit", se arata in propunerea legislative, citata de Agerpres.

Potrivit lui Serban Nicolae, proiectul are ca scop aplicarea unui regim just si echilibrat pentru toti producatorii de bunuri.

"Mai ales in perioada de varf a crizei imobiliare, cand lipsa de lichiditati banesti a blocat majoritatea tranzactiilor, s-au inregistrat ani de zile intre momentul finalizarii constructiilor si momentul vanzarii sau cedarii folosintei. Dezvoltatorii imobiliari au la dispozitie doua variante: fie includ sumele platite ca impozit in pretul de vanzare al imobilului, fie nu includ aceste sume in pret, in speranta deducerii acestor cheltuieli la momentul vanzarii. (...) Dincolo de pierderile comerciale firesti in cazul marfii detinute pe stoc o perioada indelungata, pentru constructori se adauga pierderi banesti semnificative prin obligarea la plata impozitului pe cladiri inainte de valorificarea produsului finit", explica senatorul Serban Nicolae in expunerea de motive a propunerii sale legislative.

Serban Nicolae precizeaza ca scutirea nu se aplica constructiilor destinate folosintei proprii, iar in cazul valorificarii, aceasta inceteaza, atat in momentul primei vanzari, cat si in cazul inceperii utilizarii fie de catre constructor, fie prin cedarea folosintei.

Senatorul a amintit ca aceste propuneri au fost unanim acceptate si votate la dezbaterea in Senat a noului Cod fiscal, dar eliminate fara argument la Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.