Masurile, care vor intra in vigoare de la 1 iunie 2010, vor reduce veniturile bugetarilor, pensionarilor si cel mai probabil si pe cele ale angajatilor din companiile de stat, ceea ce va afecta piata imobiliara locala.

"Scaderea veniturilor pentru o larga categorie sociala si ma refer aici la salariatii din sectorul bugetar, va avea ca efect direct diminuarea cererii pentru credite pentru bunurile de folosinta indelungata. In conditiile in care entuziasmul pentru astfel de credite era oricum scazut este de asteptat sa apara chiar un blocaj total pentru o perioada lunga", comenteaza Romeo Cosma, managing partner la Cosma&Asociatii si avocat specializat in imobiliare. 

Specialistii in real estate cred ca nu mai exista nicio sansa ca piata sa-si revina in acest an, iar o mare parte dintre acestia pariaza ca nici 2011 nu va fi un an mai bun.

Potrivit lor, multi dintre bugetari vor intra in incapacitate de plata a creditelor si vor ajunge sa fie executati silit, iar oferta de apartamente la vanzare va creste, ceea ce va avea un efect de scadere a preturilor.

Mai departe, ei adauga ca si anumiti dezvoltatori vor veni pe piata cu oferte mai bune, pentru ca in lipsa clientilor si stransi cu usa de banci, vor fi nevoiti sa vanda chiar si in pierdere ca sa nu intre in insolventa sau chiar in faliment. 

Pe de o parte, sunt foarte putini cei care "se risca" sa estimeze cat va fi scaderea preturilor si, pe de alta parte, sunt si experti, care cred ca acest lucru nu prea mai este posibil, dat fiind ca "s-ar fi ajuns la fundul sacului".

Expertii mai spun ca daca pana acum, potentialii investitori vor incerca sa se retraga de pe piata romaneasca repede, daca nu au expuneri prea mari, ceea ce va aduce iar oportunitati, dar doar pentru cei care "stau pe cash".

"Tranzactiile, care incepusera sa se dezghete usor in ultima perioada, vor ingheta din nou. In cazul persoanelor fizice, va fi si mai rau si va exista o retinere foarte mare in a face o achizitie imobiliara", declara Cristian Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Oficialul ARAI mai arata ca accesul la credite va fi ingreunat odata cu reducerea veniturilor, dar in acelasi timp si reticenta va creste fata de contractarea unui imprumut bancar, intr-o perioada instabila.

La randul sau, Dragos Vilceanu, presedintele Asociatiei Brokerilor Imobiliari (ABI), intrevede o efervescenta a scaderii chiriilor, pentru ca proprietarii vor fi nevoiti sa accepte cerintele chiriasilor de reducere, in conditiile in care veniturile acestora sau ale familiilor lor se vor reduce semnificativ. 

Mai mult, si impozitele pe proprietate vor creste, iar persoanele care detin doua sau mai multe locuinte care nu sunt inchiriate vor fi impozitate suplimentar fata de actualele impuneri, cu 30% pentru prima cladire in afara celei de domiciliu, cu 100% pentru a doua cladire si cu 200% pentru a treia si urmatoarele in afara domiciliului.

"Sectorul rezidential va fi castrofal afectat pentru cel putin 2-3 ani daca masurile anuntate vor avea aplicabilitate numai pana la sfarsitul acestui an. Daca masurile anuntate se vor aplica si anul viitor, vom asista probabil la o depreciere a preturilor intr-un ritm comparabil cu cel de apreciere, inregistrat in perioada de crestere economica", mai afirma avocatul Romeo Cosma. 

Efectele masurilor de austeritate:

Tranzactiile vor ingheta;

Va exista o presiune marita pentru reducerea pretului apartamentelor, iar scaderea va fi de doua cifre, cel mai probabil, dar nu va ajunge la 50%;
Potentiali investitori se vor retrage de pe piata sau vor conserva toate activitatile;

Vor fi mai multe executari silite si astfel mai multe oferte bune la achizitia de apartamente;

Dezvoltatorii se vor speria de insolventa sau de spectrul falimentului si vor vinde chiar si in pierdere, acest fenomen fiind acum d-abia la inceput;

Chiriile vor scadea considerabil;

Se vor lua mul mai putin credite ipotecare, chiar daca exista Prima Casa.