Din semestrul 1 din 2015, pretul mediu de tranzactionare pentru apartamentele vechi, la nivel national, a fost de 674 €/mp, in usoara crestere fata de ultimele sase luni.

La nivelul polilor de dezvoltare, s-a inregistrat o stagnare a preturilor in ultimele sase luni,cel mediu situandu–se la nivelul de 754 €/mp.

Pentru orasele mici, nivelul mediu de pret a fost de la 570 €/mp, ca si in ultimele sase luni.

In majoritate a oraselor, preturile au inregistrat usoare aprecieri, fapt care denota ca piata imobiliara din Romania isi revine incet-incet.

Celalalt segment al pietei imobiliare – apartamente si case nou construite – a inregistrat si el o usoara crestere. Se poate observa si din cresterea numarului de autorizatii de constructie emise. Conform INS, in prima parte a anului au fost finalizate cu aproape 12% mai multe locuinte decat in aceeasi perioada a anului 2014.

In ceea ce priveste pretul apartamentelor noi, acesta a inregistrat o usoara apreciere, de la 776 €/mp in semestrul II 2014, la 779 €/mp in semestrul I 2015.

In Capitala, pretul mediu a ramas neschimbat atat fata de semestrul anterior, cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Preturile medii de tranzactionare aferente caselor si terenurilor au cunoscut o usoara depreciere la nivel national (0.4% in cazul caselor si 1.4% in cazul terenurilor), fata de perioada similiara a anului trecut.

Fata de semestrul II 2014, Capitala si-a mentinut nivelul chiriilor si gradul de ocupare pe toate segmentele pietei comerciale. Randamentele au inregistrat usoare contractii, intre 25 si 50%. 

Oferta de spatii de birouri din Bucuresti se mentine constanta la aproximativ 2,4 milioane mp. Dupa Bucuresti, cea mai mare piata de birouri este cea din Cluj-Napoca, cu circa 190.000 mp, urmata de Iasi, Timisoara si Brasov, toate patru orasele cumuland sub un sfert din "stocul" din Capitala. 

In Bucuresti, nivelul chiriei pentru spatiile de birouri a ramas constant, de 15,5-18,5 euro/mp/luna pentru spatiile premium, 12-13 euro/mp/luna in Cluj Napoca si Iasi, intre 12-14 euro/mp/luna in Timisoara, iar in Brasov chiriile sunt cuprinse intre 11 si 13 euro/mp/luna. 

La inceputul anului, stocul modern de spatii industriale la nivel national era de aproximativ 1,8 milioane de mp, jumatate fiind in zona Bucuresti-Ilfov. Dupa Capitala, cele mai importante centre logistice se concentreaza in Cluj, Ploiesti, Arad, Iasi, Timisoara si Brasov. 

La nivel national, stocul de spatii comerciale moderne este estimat la 1,7 milioane mp, dintre care 950.000 mp se afla in Capitala.

Exista o competitie mare pentru extindere in randul comerciantilor din industria alimentara. In marile orase miza este la nivelul hypermarketurilor si supermarketurilor, iar in orasele mai mici, cu putere de cumparare redusa, este la nivelul magazinelor de proximitate, arata studiul Darian.