Proiectul a stat 8 ani in dezbateri, deputatii dorind, in mai multe randuri, sa il aprobe, in pofida deciziei CCR, informeaza News.ro.

Proiectul a fost depus in 2009 de catre deputatii Vasile Gherasim (PDL), Mircea Dusa (PSD) si Relu Fenechiu (PNL) si prevedea ca, daca in termen de 30 de zile de la o solicitare de aprobare a unei constructii, autoritatile locale nu ofera autorizatia necesara, se considera avizata tacit, iar lucrarea poate demara. Initiatorii sustineau ca in acest fel se vor evita blocajele in constructii provocate de birocratia excesiva.

Senatul a respins propunerea, in 2009, ca prima Camera sesizata, insa deputatii au aprobat-o la finalul acelui an.

Presedintele de atunci, Traian Basescu, a solicitat reexaminarea legi, atragand atentia asupra consecintelor periculoase ale unui astfel de proiect, care ar permite lucrari ilegale sau cu risc pentru populatie sa fie intreprinse. Senatul a ignorat cererea de reexaminare, aproband legea in 2010, iar in 2011 a trecut si de Camera Deputatilor. In 2011, Basescu a cerut Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra proiectului, judecatorii luand decizia de a declara legea neconstitutionala in integralitate.

Dupa doi ani de la decizie, Senatul a decis, ca urmare a neconstitutionalitatii, sa respinga proiectul, insa in Camera Deputatilor, incepand cu 2013, au reaparut discutii privind aprobarea proiectului, fiind adoptate amendamente care majorau termenul de adoptare tacita de la 30 la 45 de zile. Intre 2013 si 2015, deputatii din Comisiile juridice si de administratie au discutat in mai multe randuri proiectul, consensul fiind de adoptare cu amendamente, in pofida criticii de neconstitutionalitate in integralitate.

Guvernul a transmis in doua randuri puncte de vedere negative la adresa proiectului. Abia in mai 2017 deputatii din cele doua comisii au cazut de acord asupra respingerii proiectului in totalitate, dupa 8 ani de dispute si controverse asupra aprobarii tacite a autorizatiilor de constructie.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat reexaminarea, ca urmare a neconstitutionalitatii, cu 274 voturi "pentru" si o abtinere, legea fiind respinsa definitiv.