Steagul Angliei si al Romaniei flutura alaturi. Nu este o ambasada sau un consulat ci o casa dintr-un sat ascuns in Sibiu: Rondola. Aici a cumparat un englez, mai sus locuieste un neamt iar vis-a-vis o familie de elvetieni. In acest sat nu exista semnal pentru telefonul mobil iar cel mai apropiat oras se afla la 25 de kilometri distanta.

Localnicii nu discuta prin intermediari asa ca potentialul cumparator trebuie sa intrebe din casa in casa iar negocierea este stransa. Preturile pornesc de la 5000 de euro dar pot urca pana la 60.000 de euro.

Fascinat de aceste tinuturi, Mihai s-a mutat de la Bucuresti si traieste la Viscri de doi ani. A lucrat chiar in domeniul imobiliar asa ca stie foarte bine piata locala. E clar, spune el, ca de cand mostenitorul coroanei Marii Britanii are o proprietate aici, preturile au crescut mult. Si nu doar pretul ar fi o problema.

La randul lui Joachim Lorenz, un cetatean german, s-a indragostit de Transilvania si s-a mutat cu tot cu familie. A venit ca preot in satul MAlAncrav impreuna cu familia. A renovat vechea parohie saseasca.

Oricum doar prin cumparea unei case nu devii membru al comunitatii. Oamenii de la sat ii accepta greu pe "veneticii".

Si la Copsa Mare descendenta unui industrias italian, Giovanna Bassetti, a cumparat 10 case sasesti pe care le-a renovat ca sa le inchirieze apoi.