Noile obligaţii pentru dezvoltatorii imobiliari apar odată cu publicarea în Monitorul Oficial, săptămâna trecută, a Legii 7/2020 ce modifică Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii, dar şi Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

"Modificările nu sunt singurele care vizează domeniul construcţiilor, ci fac parte dintr-un plan mai amplu de modernizare a legislaţiei prin simplificarea formalităţilor de autorizare şi încurajarea măsurilor de protecţie a mediului", spune avocatul, într-un comunicat remis presei.

Unul dintre elementele de noutate aduse de textul legislativ vizează în mod direct piaţa clădirilor rezidenţiale.

"Astfel, recepţia la terminarea lucrărilor de construire pentru activităţile autorizate aferente ansamblurilor de locuinţe individuale şi colective, dar şi construcţiilor de utilitate publică nu va mai putea fi efectuată în lipsa finalizării branşamentelor la infrastructura tehnico-edilitară. Mai mult, se interzice darea în folosinţă a construcţiei până la admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a branşamentelor autorizate şi definitive la reţelele de utilităţi publice ale infrastructurii edilitare", mai spune Georgiana Bălan, avocat D&B David şi Baias.

Iniţiatorii motivează demersul de reglementare prin faptul că imobilele construite necorespunzător au pus în pericol viaţa oamenilor.

"Au fost nenumărate cazuri în care locuinţele din blocurile noi construite au fost vândute către populaţie, fără ca acestea să fie racordate în mod legal la utilităţi, în special la energia electrică. Această practică a avut un impact nu numai la nivel formal (împiedicarea sau amânarea încheierii de către locatar a contractelor de utilităţi), dar a pus chiar în pericol siguranţa şi viaţa locatarilor prin utilizarea de racorduri necorespunzătoare", precizează ea.

De asemenea, noile prevederi continuă procesul de simplificare a procedurii de autorizare a executării de lucrări de branşamente.

"Cu doar două luni în urmă, procedura de avizare a lucrărilor de racordare şi branşament la reţelele publice de utilităţi a fost simplificată prin Legea 193/2019 prin care s-a dispus ca, pentru autorizarea lucrărilor de racordare şi branşament la reţelele publice de utilităţi, să poată fi utilizate avizele şi acordurile emise în cadrul procesului de autorizare a lucrărilor pentru clădire. De asemenea, acolo unde nu se modifică structura de rezistenţă sau aspectul arhitectural al construcţiilor, a fost reglementată posibilitatea de a executa lucrări de branşamente şi racorduri pe domeniul public şi de branşamente aeriene fără autorizaţie de construire", adaugă ea.

Noile modificări elimină condiţionările din legislaţia anterioară, permiţând executarea fără autorizaţie de construire a tuturor lucrărilor de branşamente şi racorduri pe domeniul public, precum şi a lucrărilor de branşamente aeriene, indifirent dacă modifică sau nu structura de rezistenţă sau aspectul arhitectural.

Singurele condiţionări sunt ca aceste lucrări să fie permise de regulamentele locale de urbanism şi să se obţină acordul/autorizaţia administratorului drumului acolo unde este cazul. Aceste prevederi sunt aplicabile tuturor imobilelor, nu numai celor rezidenţiale, mai spune avocatul.

O altă modificare este reglementarea posibilităţii de a monta sisteme fotovoltaice pentru producerea energiei electrice şi panouri solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde pentru consumul casnic, fără autorizaţie de construire. Acestea vor putea fi montate pe clădiri, anexe gospodăreşti şi pe sol doar cu înştiinţarea prealabilă a autorităţilor, fără a fi necesară parcurgerea procedurii de autorizare în construcţii.

"Modificarea vine în contextul unei politici legislative de încurajare a utilizării energiei din surse regenerabile în domeniul construcţiilor şi de tranziţia către o piaţă a clădirilor verzi. Astfel, finalul anului 2020 va aduce noi obligaţii 'verzi' pe piaţa imobiliară. Potrivit Legii 372/2005, 31 decembrie 2020 va fi data de la care nu vor mai fi emise autorizaţii de construire pentru clădiri private noi decât dacă consumul lor de energie va fi aproape egal cu zero. Mai precis, noile clădiri va trebui să aibă un consumul de energie foarte scăzut care să fie minimum 10% acoperit cu energie din surse regenerabile, inclusiv de tipul sistemelor fotovoltaice şi panourilor solare instalate pe clădiri sau în apropierea acestora", adaugă ea.

Legea menţionează, însă nu foarte clar, că prevederile se vor aplica în măsura în care investiţiile se justifică din punct de vedere tehnico-economic, în baza analizei de rentabilitate pe durata de funcţionare a clădirii.

D&B David şi Baias este societatea de avocatură afiliată PwC în România şi este parte din reţeaua internaţională PwC Legal, care cuprinde mai mult de 3.000 de avocaţi în peste 90 de ţări. Echipa D&B David şi Baias este alcătuită din 50 de avocaţi (dintre care şapte parteneri) şi acordă consultanţă şi asistenţă juridică societăţilor locale şi multinaţionale în domenii precum: fuziuni, achiziţii şi restructurări, societăţi comerciale şi grupuri de societăţi, proprietăţi imobiliare, concurenţă şi ajutoare de stat, servicii financiare şi pieţe de capital, relaţii de muncă şi resurse umane, proprietate intelectuală, protecţia consumatorului şi a datelor cu caracter personal, litigii fiscale şi comerciale.