"In urmatorii 2-3 ani, cererea pentru terenuri va creste in primul rand pentru dezvoltari de birouri, apoi pentru celelalte segmente comerciale si abia apoi pentru rezidential. In ceea ce priveste amplasarea proiectelor, aceste vor fi construite in zone cu risc minim, adica in Bucuresti si cat mai aproape de zonele «fierbinti», respectiv Piata Victoriei, zona Centru Nord, Floreasca-Barbu Vacarescu, Dimitrie Pompei si Centru Vest. Celelelalte zone reprezinta un risc mai mare, iar un dezvoltator isi doreste sa fie in una din zonele in care nu exista risc", a declarat Attila Peli, seful departamentului de terenuri si dezvoltare in cadrul companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL), preluat de Mediafax.

In opinia sa, in perioada urmatoare zona de Centru-Vest, unde exista un stoc mic de birouri - 70.000 de metri patrati si un grad redus de neocupare - 5,6% va creste, aceasta beneficiind totodata si de infrastructura dezvoltata si de o conexiune buna cu restul orasului.

"Aceasta zona are potential mare si devine apetisanta. Floreasca tinde sa fie saturata, incepe sa fie riscanta pentru ca se livreaza prea multe proiecte, iar rata de neocupare este mare, se apropie de situatia din Pipera Nord. Au fost multi dezvoltatori care au securizat terenuri in zona, probabil, fara sa stie unii de altii", a adaugat Pelli.

Gradul medie de neocupare s-a redus cu 1,6 puncte procentuale anul trecut, la 14,4%, la un stoc de 2,08 milioane de metri patrati, cu un varfuri de 36,25% in Baneasca si de 35,4% in Pipera Nord.

De asemenea, gradul de neocupare in Floreasca-Barbu Vacarescu este de 19,9%, in zona Piata Victoriei - 10,7%, in zona Centru Nord - 8,3%, in zona de Sud - 24,6%, in Centru - 12,5%. In zona de vest si de centru vest se inregistreaza cele mai mici rate de neocupare, de 3,1% respectiv 5,6%.

Piata de birouri a fost cea mai putin lovita de criza de pe sectorul imobiliar din Romania, iar anul trecut a inregistrat niveluri record atat din punct de vedere al tranzactiilor incheiate (circa 300.000 metri patrati, in crestere cu 22% fata de 2012), cat si a livrarilor de noi spatii (120.000 metri patrati, crestere de 2,5 ori).

Consultantii de la JLL estimeaza o continuare a trendului ascendent pe acest segment si in acest an si mai mult, o crestere a numarului de companii noi intrate pe piata. Anul trecut, jumatate de suprafata de birouri tranzactionate a reprezentat chiriasi noi, extinderi de spatii si mutari din cladiri, gen vile, in imobile moderne, ceea ce a reprezentat o crestere cu 65% fata de anul precedent.

"Pe piata de birouri se va inregistra o crestere a livrarilor de noi proiecte, deoarece dezvoltatorii simt ca piata se intoarce, ca incepe sa creasca. Dezvoltatorii vor sa construiasca aceste proiecte pentru a fi gata pentru momentul in care cererea revine", au declarat reprezentantii JLL, care estimeaza ca vor fi finalizate in acest an proiecte totalizand 120.000-140.000 de metri patrati.

Ei au adaugat ca Bucurestiul concureaza pentru atragerea de companii in special cu Cracovia, Praga, Varsovia si Bratislava.

"Bucurestiul este atractiv pentru salarii, dar si pentru pregatirea expertilor comparativ cu alte orase secundare din Polonia. De exemplu, fata de Praga, Bucurestiul este de 3 ori mai ieftin pentru un o companie din domeniul BPO. In general, Cehia este de trei ori mai scumpa decat Bucurestiul. Sunt multe companii care se extind, aduc noi divizii, cum este cazul Honeywell, care se extinde in fiecare an cu o noua divizie", a declarat Gijs Klomp, managing director JLL.

In ceea ce priveste nivelul chiriilor pe piata de birouri, in ultimii doi ani, acestea s-au mentinut 18,5 euro pe metru patrat pe luna in cladirile foarte bune din centru, coboara la 14 euro pe metru patrat pe luna in zone semicentrale si la 10 euro la periferie.

"Chiria efectiva este mai redusa deoarece exista inca pe piata pachete de facilitati oferite de catre proprietarii de cladiri, gen perioade cu chirie zero, finantarea amenajarilor de spatii etc. Perioadele de chirii zero sunt cuprinse intre 1 luna si un an. Chiriile au ajuns la un minim, nu vedem o continuare a scaderii. Este important pentru chiriasi sa stie acest lucru, mai ales cei care au asteptat in ultimii doi ani o scadere a chiriilor. Nivelul de acum este in plaja corecta, iar singurul lucru care va face diferenta intre cladiri va fi pachetul de facilitati oferit de proprietari", a declarat Maria Florea, seful departamentului birouri Jones Lang LaSalle.

Reprezentantii companiei au mentionat ca proprietarii de birouri prefera sa acorde anumite scutiri de chirii sau alte facilitati pe perioade scurte de timp, in detrimentul unei reduceri a chiriei contractuale pentru a nu fi afectata valoarea imobilului respectiv.

In acelasi timp, ei spun ca acum este un moment oportun pentru chiriasi sa semneze contracte pe perioade lungi de timp pentru ca intr-o perioada de 5-7 ani, chiriile vor creste.